Autor: Odgovorno.ba

Sav apsurd sistema: U 2022. godini delegati prolaze kroz poslovanje 4 javna preduzeća iz 2018. godine, zakazana sjednica

by fer_urednik

U četvrtak 26.05.2022. godine održat će se 18. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu će se naći izvještaji o poslovanju četiri javna preduzeća: JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo, JP „Hrvatske pošte“ d.o.o. Mostar, BH Telecoma d.d. Sarajevo i JP „Hrvatske telekomunikacije“ d.d. Mostar. Inače bi bilo pohvalno što Parlament FBiH ozbiljno shvata kontrolu nad radom javnih preduzeća koja su u njegovoj nadležnosti da se ne radi o izvještajima o poslovanju koji su iz 2018. godine.

Apsurdna je situacija da se polovinom 2022. godine na Parlamentu raspravlja o poslovanju javnih preduzeća iz 2018. godine. Na koji način pronaći smisao iza ovakvog pristupa ka poslovanju javnih preduzeća? Blagovremene reakcije odgovornih institucija za sve veće krize u kojima se nalaze javna preduzeća u BiH očigledno ne postoje. Umjesto da su se na sjednici Doma naroda našli izvještaji o poslovanju iz 2021. godine, delegati i delegatkinje će voditi „konstruktivnu“ raspravu o problemima i mogućim načinima unapređenja poslovanja javnih preduzeća na osnovu informacija koje su stare skoro četiri godine. Sve je to izvrstan pokazatelj koliko se djeluje u interesu građana i građanki i kakav je odnos prema javnih uslugama koje se finansiraju iz njihovih džepova. Može li se zamisliti slična situacija u kojoj uprava privatne firme prvi raspravlja tek u 2022. godini o svome poslovanju u 2018. godini? NE! Krajnje je vrijeme da sve institucije zadužene za razmatranje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ozbiljno shvate svoju ulogu koju imaju u ovom jako značajnom procesu i počnu raditi na način da se zaista unaprijedi poslovanje javnih preduzeća.

U nastavku kačimo sva četiri izvještaja o poslovanju iz 2018. godine da možete pogledati šta se to sve desilo prije četiri godine, a ukoliko to ne bude dovoljno, možete uživo pratiti i sjednicu Doma naroda PFBiH u četvrtak (26.05.) od 12:00 h na kojoj ćete imati priliku čuti možda i nešto više.

  1. Izvještaj o poslovanju JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu,
  2. Izvještaj o poslovanju JP „Hrvatske pošte“, d.o.o. Mostar za 2018.godinu,
  3. Izvještaj o poslovanju „BH Telecom“ d.d. Sarajevo za 2018. godinu,
  4. Izvještaj o poslovanju JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar za 2018. godinu,

Povezane vijesti