Autor: Capital.ba | Foto: Elprenos.ba

“Elektroprenos BiH” u minusu 11,4 miliona KM

by fer_urednik

“Elektroprenos Bosne i Hercegovine” prošlu godinu je završio sa milionskim gubitkom iako su prihodi bili veći za deset miliona KM nego 2020. kad su ostvarili dobit.

Naime, i pored prihoda od 117,8 miliona KM, “Elektroprenos” je prošlu godinu završio sa gubitkom od 11,4 miliona KM.

Ranije, tokom 2020. godine u kasu ovog akcionarskog društva “slilo” se 107 miliona KM, ali zarada je bila samo dva miliona KM, pokazuju finansijski izvještaji preduzeća.

Jedina zajednička kompanija Republike Srpske i Federacije BiH, osnovana za prenos električne energije, sa sjedištem u Banjoj Luci, prošle godine je zapošljavala 1.225 radnika, a godinu ranije je imala 1.156 zaposlenih.

Kada se pogledaju finansijski izvještaji “Elektroprenosa” vidljivo je da se unazad nekoliko godina ovo preduzeće koje vodi Mato Žarić nalazilo na listi gubitaša iako ima prirodni monopol na tržištu.

Prije pet godina gubitak kompanije bio je 1,3 miliona maraka, dok je 2018. minus “Elektroprenosa” porastao na 6,9 miliona KM, a taj negativan trend nastavio se i u 2019. godini kada je deficit preduzeća premašio 14,5 miliona.

Inače, zadatak kompanije je svu električnu energiju koja se proizvede u elektranama prenese do elektrodistributivnih područja ili velikih industrijskih potrošača i da poveže elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine s elektroenergetskim sistemima susjednih zemalja i šire i time omogući izvoz, uvoz i tranzit električne energije.

Povezane vijesti