Autor: Odgovorno.ba | Foto: https://predstavnickidom-pfbih.gov.ba/

Na sljedećoj sjednici PD PFBiH, neki Izvještaji javnih preduzeća stari skoro 4 godine

by fer_urednik

U utorak 31.05.2022. godine održat će se 33. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu će se naći izvještaji o poslovanju dva javna preduzeća: RTV FBiH i Sarajevoputevi d.d. Sarajevo. Inače bi bilo pohvalno što Parlament FBiH ozbiljno shvata kontrolu nad radom javnih preduzeća koja su u njegovoj nadležnosti, međutim Parlament FBiH tek razmatra Izvještaj o poslovanju RTVFBiH za 2018. i 2019. godinu. Nešto je bolja situacija sa preduzećem Sarajevoputevi gdje se razmatra Izvještaj o poslovanju za 2020. godinu.

Apsurdna je situacija da se polovinom 2022. godine na Parlamentu raspravlja o poslovanju javnih preduzeća iz 2018. godine. Na koji način pronaći smisao iza ovakvog pristupa ka poslovanju javnih preduzeća? Blagovremene reakcije odgovornih institucija za sve veće krize u kojima se nalaze javna preduzeća u BiH očigledno ne postoje. Umjesto da su se na sjednici Predstavničkog doma našli izvještaji o poslovanju iz 2021. godine, zastupnici i zastupnice će voditi „konstruktivnu“ raspravu o problemima i mogućim načinima unapređenja poslovanja javnih preduzeća na osnovu informacija koje su stare skoro četiri godine. Sve je to izvrstan pokazatelj koliko se djeluje u interesu građana i građanki i kakav je odnos prema javnih uslugama koje se finansiraju iz njihovih džepova. Može li se zamisliti slična situacija u kojoj uprava privatne firme prvi raspravlja tek u 2022. godini o svome poslovanju u 2018. godini? NE! Krajnje je vrijeme da sve institucije zadužene za razmatranje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ozbiljno shvate svoju ulogu koju imaju u ovom jako značajnom procesu i počnu raditi na način da se zaista unaprijedi poslovanje javnih preduzeća.

Podsjećamo, i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine će na sljedećoj sjednici razmatrati izvještaje o poslovanju četiri javna preduzeća iz 2018. godine: JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo, JP „Hrvatske pošte“ d.o.o. Mostar, BH Telecoma d.d. Sarajevo i JP „Hrvatske telekomuniakcije“ d.d. Mostar.

U nastavku kačimo sva tri izvještaja o poslovanju da možete pogledati šta se to sve desilo prethodnih godina, a ukoliko to ne bude dovoljno, možete uživo pratiti i sjednicu Predstavničkog doma PFBiH u utorak (30.05.) od 10:00 h na kojoj ćete imati priliku čuti možda i nešto više.

a) Izvještaj o radu i poslovanju RTVFBiH za period januar-decembar 2018. godine i Finansijski izvještaj sa mišljenjem Nezavisnog revizora za godinu koja završava na dan 31.12.2018. godine;  b)Izvještaj o radu i poslovanju RTVFBiH za period januar-decembar 2019. godine, Finansijski izvještaj za period koji završava na dan 31.12.2019. godine i Izvještaj nezavisnog revizora

Izvještaj o poslovanju „Sarajevoputevi“ d.d. Sarajevo za 2020. godinu

Povezane vijesti