Autor: Capital.ba | Foto: Capital.ba

„Pošte“ se zadužuju za likvidnost, a povećavaju naknade članovima NO

by fer_urednik

Iako su prvi kvartal završile u minusu, a kako bi održale likvidnost uzimaju kredite, „Pošte Srpske“ odlučile su da povećaju mjesečne naknade članovima Nadzornog odbora za 100 KM.

Odluku o povećanju naknada članovima NO razmatraće Skupština akcionara ovog preduzeća na sjednici zakazanoj za 29. juni.

„Mjesečna neto naknada za rad članova Nadzornog odbora preduzeća, počev od 1. jula 2022. godine iznosi 500 KM, a utvrđuje se u skladu sa zaključkom Vlade RS od 3. marta 2011. godine“, navedeno je u prijedlogu odluke.

Inače, zaključkom Vlade na koji se u „Poštama“ pozivaju predviđeno je da maksimalna naknada za rad članova NO može biti 500 KM.

NO „Pošta“ prošle godine održao šest sjednica

Trenutno članovi Nadzornog odbora ovog preduzeća primaju naknadu od 400 maraka, a lani su održali šest sjednica. To znači da su po sjednici dobijali po 800 KM.

Skupština akcionara „Pošta“ razmatraće i izvještaj o radu NO u prošloj godini, a u kojem se posebno izdvajaju odluke o odobravanju zaduženja preduzeća i odluke o smjenama.

Donesena je odluka kojom je razriješena direktorica Radne jedinice poštansko – saobraćajni centar Banjaluka Darinka Pejić, te odluka kojom se za njenog nasljednika imenuje Zoran Durić.

Također, razriješen je i direktor Radne jedinice za poštanski saobraćaj Sokolac Кostović Aleksandar i to na lični zahtjev, a na njegovo mjesto imenovan Mladen Odović.

Podsjećamo, Skupština akcionara „Pošta Srpske“ je početkom marta prošle godine razriješila Nadzorni odbor ovog preduzeća zbog toga što nisu prihvatili plan uprave da ovo preduzeće zaduži za devet miliona KM kako bi kupili objekat u vlasništvu Slavka Roguljića

Tada je imenovan privremeni Nadzorni odbor u kojem su Jelena Vidović, kćerka ministarice finansija Zore Vidović, Boris Dmitrašinović, Neven Stanić, Marko Mihajlović i Dragana Dubajić.

Polovinom 2021. oni su imenovani za članove NO na mandat od četiri godine, s tim što je umjesto Jelene Vidović u NO imenovan Aleksandar Vrhovac.

„Pošte“ su prvi kvartal ove godine završile u minusu od 380 hiljada KM i sa akumuliranim gubitkom od 2,1 milion KM, ali to upravi nije bilo prepreka da predloži povećanje naknade za rad Nadzornom odboru.

Također, „Pošte“ su ovog mjeseca podigle dva kredita od dva miliona i 3,5 miliona KM koji su im neophodni za održavanje tekuće likvidnosti i obrtna sredstva.

Povezane vijesti