– Ne negiram apsolutno. Stranke koje učestvuju u vlasti u KS imaju odgovornost za funkcionisanje vlasti. Nama je pripala obaveza i prilika da predložimo ministre u Vladi, njih sedam, i to su naši prijedlozi. Pripala nam je također obaveza i prilika da predložimo rješenja za direktorske pozicije u nekom određenom broju preduzeća i to će biti – kazao je Konaković.

Novinarka je potom pitala: “Zar se ne raspisuju konkursi u javnim preduzećima?”.

– Raspisuju, naravno. Ali se, ipak, da to ne bude licemjerno ili lažno, i vi to dobro znate. Dakle, politike koje preuzmu odgovornost za funkcionisanje sistema, biraju ljude. Jer nama nije baš logično da neko ko nema isti politički habitus i ciljeve, bude samo zato što je njegova naobrazba na recimo nekom dobrom nivou, a ne slaže se sa principima NiP-a, da nema nepotizma da nema korupcije, da nema javnih nabavki preko štele, tako se ne biraju direktori. Biraju se tako što stranke podijele političku odgovornost i naravno u našem slučaju rade puno transparentnije nego što je slučaj bio prije – zaključio je Konaković i dodao:

“Kad ste mi postavili to provokativno pitanje, imam jedan superodgovor. Ogroman broj ljudi koje NiP delegira su nestranački ljudi, tako da imaju kompetencije i nema tog što ste kao tim podpitanjem meni postavili”.

Tako je Konaković odgovorima u emisiji Polis došao u potpunu suprotnost s onim što je govorio u vezi sa reformom obrazovanja u KS, što su primijetili i komentarisali i korisnici društvenih mreža. A tada je govorio: “Jer je dosad bilo, premijeru upiši mi dijete u tu neku školu, on će na biro ili će babo naći posao preko stranke. Neće biti posla preko stranke, zato će djeca morati znati. Zato je ta reforma obrazovanja naša ključna reforma, cjelokupnog sistema”.

Elmedin Dino Konaković, predsjednik Naroda i pravde, za Source.ba portal prokomentario neke od svojih posljednjih izjava, a koje se tiču zapošljavanja u javnim preduzećima. Razgovor možete poslušati OVDJE.

Izvori: Source.ba / Faktor.ba