Autor: Fena | Foto: Fena

Projekt o javnim preduzećima u KS pozitivan primjer i za druge dijelove BiH

by fer_urednik

Na završnoj konferenciji projekta „Jačanje integriteta javnih preduzeća“ (PEIP), koja je održana danas u Sarajevu, istaknuto je da je njegova realizacija pozitivan primjer i za druge dijelove BiH.

Radi se o projektu koji je  impementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH (UNDP), uz podršku Vlade Norveške i u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo.

Cilj projekta, koji je pokrenut na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, je doprinijeti jačanju dobrog upravljanja i integriteta u odabranim javnim preduzećima i javnim ustanovama u KS.

Kako je danas sa konferencije poručio premijer Forto, kada je sadašnji saziv preuzeo Vladu KS, u mnogim javnim preduzećima i ustanovama zatečena je zapuštena situacija, te je tražen način da se sistemski pristupi reorganizaciji i modernizaciji rada.

– Tada smo s Ambasadom Norveške i UNDP-ijem dogovorili projekt jačanja integriteta. Uzeli smo sedam firmi i ustanova u kojima su napravljeni veliki iskoraci. Doveli smo najbolje svjetske konsultantske i revizorske kuće koje su analizirale rad, na osnovu čega smo unaprijedili korporativno upravljanje, javne nabavke i generalno upravljanje tim firmama – objasnio je Forto, navodeći ZOI ’84 kao primjer preduzeća u kojem je projekt uspješno primijenjen.

Zamjenica ambasadora Norveške u BiH Siri Andersen kazala je da je Ambasada podržala projekt jer su uvidjeli da Vlada KS ima snažnu volju za reforme.

– Iz našeg iskustva, upravljanje javnim preduzećima je kompleksna stvar, zahtijeva kompleksnu reformu, a za početak su vam potrebne činjenice. Drago mi je da je Ambasada Norveške podržala projekt, najprije kroz pregled stanja u sedam kompanija, kako bi se vidjelo kakve su situacija u njima. Drago mi je da su ova javna preduzeće prigrlila proces. Ovo bi moglo poslužiti i drugim dijelovima BiH – izjavila je Andersen.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera  izrazila je zadovoljstvo implementiranim projektom.

– Za Bosnu i Hercegovinu ovo je novi projekt. Novina je da je napravljena analiza stanja kompanija i prepreka u njihovom radu, kao i da su utvrđene preporuke za poboljšanja koje treba provesti u kompanijama. Ovo je model koji definitivno može poslužiti kao primjer drugima – navela je Nedera.

Korisnici projekta su Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, KJKP Rad, KJP ZOI'84 Olimpijski Centar Sarajevo, KJKP Toplane-Sarajevo, JU Dom zdravlja KS, JU Služba za zapošljavanje KS, JU Studentski Centar Sarajevo i JU Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Povezane vijesti