Autor: oslobodjenje.ba | Foto: oslobodjenje.ba

Dvije plate za sigurne glasove: “Ni Dodik se ne smije suprotstaviti ovoj grupi i uskratiti je za ogromna primanja koja u ovom trenutku ima”

by fer_urednik

U prošlom sazivu Narodne skupštine RS-a gotovo svaki drugi poslanik bio je ujedno i v. d. direktora nekog javnog preduzeća, a onda je Dodik dao obećanje.

Iako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u predizbornoj kampanji najavio da će duple funkcije u budućnosti vjerovatno biti prošlost, to se, kako stvari stoje, ipak neće desiti. I dalje će poslanici biti vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća ili članovi upravnih i nadzornih odbora.

VIZIJA PREDSJEDNIKA

U prošlom sazivu Narodne skupštine RS-a gotovo svaki drugi poslanik bio je ujedno i v. d. direktora nekog javnog preduzeća. Novi saziv nema toliko “kapitalaca”, ali nije bez “svojih šansi”. Među onima koji sjede u dvije fotelje je i Vlado Đajić, koji je poslanik SNSD-a i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

– Razgovaraćemo i zauzećemo neki stav. Za sada nema još nikakve zvanične odluke. Vidjećemo šta kažu i naši aktivisti i unutarstranački organi. Nemam zvaničnu potvrdu, ali siguran sam da Dodik ima neku viziju o kojoj ćemo raspravljati, rekao je poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske Denis Šulić.

Čitava mašinerija se nalazi u vladajućoj partiji, crpi državna sredstva i prima po nekoliko plata, ističe Antić

Član Predsjedništva SNSD-a Momčilo Antonić navodi da bi podržao inicijativu o zabrani obavljanja duplih funkcija. Ukoliko, kazao je on, Predsjedništvo SNSD-a delegira ovu tačku dnevnog reda, on će je, tvrdi, podržati, jer svi argumenti govore da bi to bilo višestruko korisno.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banja Luka Milko Grmuša za Oslobođenje kaže da se to nikada neće desiti i da će dupla primanja ostati “na snazi”.

Vlast će donijeti zakon kako bi pokazala da vodi računa o tome, ali se ništa neće promijeniti, kaže Grmuša.

– Postoje i trodupla primanja koja nisu vidljiva. Moguće je da će vlast donijeti formalni zakon kako bi pokazala da vodi računa o tome, ali se suštinski ništa neće promijeniti. Osnovni smisao vlasti je upravo u tome. To radi i opozicija kad je u prilici i to, takođe, treba reći. Oni koji donose glasove moraju biti izdašno nagrađeni. Kad to ne bi radili, ne bi ni imali podršku, konstatovao je Grmuša.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da je došlo vrijeme da se donese ova odluka i da mnogi političari što prije moraju da se skinu sa državnog budžeta i s nekoliko plata. To je, dodaje on, trebalo uraditi davno, ali nikada nije kasno za tu odluku.

– Čitava mašinerija koja se nalazi u vladajućoj partiji i koja crpi državna sredstva i prima po nekoliko plata ovu odluku ne bi dočekala sa oduševljenjem. A to je upravo ona mašinerija koja najviše radi u korist stranaka na vlasti. Tako da čak i Milorad Dodik, bez obzira na to koliku političku moć da ima, ne smije da se suprotstavi ovoj ogromnoj grupi i da je uskrati za ogromna primanja koja u ovom trenutku ima, smatra Antić.

Bivši poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Ljubiša Krunić podsjeća na to da je ukidanje duplih primanja bilo jedno od predizbornih obećanja SNSD-a. Ostaje, dodaje on, da se vidi da li će PDP na tome istrajati.

PRAZNA PRIČA

– SNSD je s tom politikom izašao u predizbornoj kampanji za prethodne izbore i sudeći po istoriji njihovih predizbornih obećanja, velika je vjerovatnoća da će to biti još jedno koje će ostati samo na praznoj priči. Vjerujem da budući poslanici PDP-a u NSRS-u neće odstupiti od svoje politike za koju smo se zalagali i prethodne četiri godine. PDP je na početku mandata, nakon izbora 2018. godine, a zatim u više navrata kasnije, predlagao da se ozakoni princip “jedan čovjek, jedno budžetsko primanje”, kazao je Krunić.

Povezane vijesti