CCI POZIVAJU NA SMJENU ILI OSTAVKU DIREKTORE DVA JAVNA PREDUZEĆA U TUZLANSKOM KANTONU

by fer_urednik

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju na smjenu Almira Huskića sa pozicije v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj zbog obnašanja funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj i Dževada Mujkića sa pozicije direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla zbog obnašanja funkcije člana izvršnog odbora OO SDA Lukavac.

Prema Zakonu o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, članom 5. propisano je da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme vršenja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću. Zbog kršenja navedenog člana Zakona, Almir Huskić ne može biti istovremeno i na poziciji v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj.

Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, članom 12. propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Zbog kršenja navedenog člana Zakona, Dževad Mujkić ne može biti istovremeno i na poziciji direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla i člana izvršnog odbora OO SDA Lukavac.

U skladu sa navedenim, CCI pozivaju na ostavku Almira Huskića sa pozicije v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i Dževada Mujkića sa pozicije direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla. CCI pozivaju i sve odgovorne, prvenstveno Nadzorni odbor JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i Nadzorni odbor JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla da održe sjednice na kojima će smijeniti trenutne direktore zbog transparentnog kršenja zakona. Dodatno, CCI poziva i Vladu Tuzlanskog kantona, kao većinskog vlasnika ovih preduzeća, da pokrenu pitanje odgovornosti zbog kršenja Zakona, te spriječe politizaciju svih javnih preduzeća i zaštite interese građana.

Bilo koje uplitanje političkih stranaka u rad  javnih preduzeća štetno je ne samo po poslovanje javnih preduzeća, već po društvo u cjelini. Politizacija javnih preduzeća dovodi do toga da je poslovanje javnih preduzeća  stranački orijentisano i ima za cilj ispunjavanje stranačkih težnji, umjesto djelovanja koje je u interesu svih građana.

U cilju dugoročnog rješavanja problema politizacije javnih preduzeća, CCI pozivaju parlamente na svim nivoima, da u što skorije vrijeme unaprijede legislativu koja uređuje ovu oblast, kako bi se zaustavio i spriječio uticaj političkih stranaka na javna preduzeća. Neophodno je da javna preduzeća budu depolitizirana, profesionalna i nezavisna u svom radu i procesu donošenja odluka, te da rukovodeći kadrovi i zaposlenici budu birani po kompetencijama a ne stranačkoj ili drugoj pripadnosti. Kontrola poslovanja javnih preduzeća mora postojati, kao i odgovornost za rezultate poslovanja kako bi sve građanke i građani BiH imali pristup kvalitetnijim javnim uslugama.

Povezane vijesti