Rukovodioci Terminala Federacije nagrađeni za loše rezultate poslovanja

by fer_urednik

Vlada Federacije BiH je krajem marta dala saglasnost Skupštini Privrednog društva „Operator – Terminali Federacije“ za donošenje odluke o dodjeli nagrade članovima uprave društva, Hermedinu Zorniću (SDA) i Slavenu Zeljki (HDZ BiH), u iznosu od dvije prosječne mjesečne neto plate zbog izuzetnih rezultata poslovanja. Uvidom u rezultate poslovanja navedenog preduzeća vidljivo je da su izuzetni rezultati, ustvari gubici, za koje bi neko trebao odgovarati, a ne biti nagrađen.

„Izuzetni“ rezultati poslovanja za koje su članovi uprave Privrednog društva „Operator – Terminali Federacije“ nagrađeni, u 2020. godini su: gubitak u poslovanju od 356.719 KM; smanjenje dobiti preduzeća u odnosu na 2019. godinu za preko milion KM (sa 669.868 KM dobiti, na 356.719 KM gubitka); manji poslovni prihodi za 249.245 KM i povećanje duga za 103.243 KM u odnosu na 2019. godinu.  Pored duga, u ovom Privrednom društvu rasli su i rashodi sa 2,66 miliona KM u 2019. godini na 3,46 miliona KM u 2020. godini i broj zaposlenih sa 87 zaposlenih 2019. godine na 99 zaposlenih 2020. godine.

Ovo je samo jedan od primjera nedostatka kontrole na radom javnih preduzeća i vrednovanja rada na bazi stranačke veze, a ne objektivnih rezultata rada i pokazatelja poslovanja. Tome doprinosi i podatak da nijedan izvještaj o radu javnog preduzeća Operator – Terminali Federacije u prethodnih 10 godina nije razmatran od strane Predstavničkog doma ili Doma naroda Parlamenta FBiH.

CCI pozivaju sve nivoe vlasti da razmatraju izvještaje javnih preduzeća, što je i zakonska obaveza, a odluke donose na bazi objektivnih rezultata. CCI se snažno zalažu za depolitizaciju javnih preduzeća kako bi ista pružala kvalitetne javne usluge građanima, poslovala pozitivno i radila u interesu građana, a ne političkih stranaka.

Podaci o radu i poslovanju javnih preduzeća mogu se naći na https://ferzaposljavanje.ba/baza-podataka/

Povezane vijesti