CCI Forum: Održan tematski forum, VD direktora Vodovoda a.d. Banja Luka i gradski menadžer Banjaluke odgovarali na pitanja građana

by fer_urednik

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizovali su 29.11.2022. tematski Forum „Boljim nadzorom do efikasnijih javnih preduzeća: Vodovod a.d. Banja Luka“,  na kojem su učešće uzeli Bojan Kresojević, gradski menadžer grada Banjaluke; Predrag Duduković, VD direktora “Vodovoda” a.d. Banja Luka, kao i Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Na održanom forumu češće su uzeli građani i građanke Banjaluke, postavljajući pitanja VD direktoru Vodovoda a.d. Banja Luka, gradskom menadžeru Banjaluke, kao i ekonomskom ekspertu, a najviše ih je zanimao dalji razvoj vodovodne infrastrukture, cijena vode koju plaćaju, kao i brzina otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži. Poseban fokus na Forumu je stavljen na vodovodnu infrastrukturu, gubitke vode u mreži i ažurnost otklanjanja kvarova.

Pored toga, gradskom menadžeru Bojanu Kresojeviću i VD direktoru Vodovoda a.d. Banja Luka, Predragu Dudukoviću su najviše upućena konkretna pitanja o uključenju određenih prigradskih mjesta na vodovodnu mrežu i otklanjanju postojećih kvarova.

Građani su takođe ukazali na nedostatke u komunikaciji sa gradskim vlastima po pitanju vodosnabdijevanja, ali i iskazali žalbe za konkretne slučajeve mjesnih zajednica koje imaju probleme sa dovodovom voda do udaljenih kuća od postojeće vodovodne mreže, na šta je odgovoreno otvorenim pozivom na sastanak sa upravom Vodovoda, od strane VD direktora Predraga Dudukovića.

„Forum je organizovan s ciljem otvaranja diskusije o poslovanju javnih preduzeća generalno, a u ovom slučaju, o poslovanju Vodovoda a.d. Banja Luka, koje je zaduženo isporuku vode krajnjim korisnicima, odnosno građanima i građankama Banjaluke. Najčešća pitanja građana upravo su bila u tonu kritike zašto građani i građanke ne dobijaju konkretne i ažurne odgovore na svoje probleme i pitanja koja imaju“ – navodi Emina Čomaga, projekt koordinatorica CCI-ja.

Gradski menadžer grada Banjaluke, Bojan Kresojević, osvrnuo se na to da je kao Predsjednik za korporativno upravljanje i gradski menadžer zadovoljan pozitivnim poslovanjem koje vodi Uprava Vodovoda a.d. Banja Luka, te da će ovakvi razgovori i stavljanje u fokus integralnih stvari kada je u pitanju rad Vodovoda a.d. Banja Luka pojačati pritisak da Skupština grada obezbijedi stalnost poslovanja i razvoj segmenta komunalnih djelatnosti.

VD direktor Vodovoda a.d. Banja Luka, Predrag Duduković je naveo da Vodovod a.d. Banja Luka plaća sve obaveze prema radnicima, kao i  sve obaveze po osnovu ostalih poreza i doprinosa, te obaveze po osnovu PDVa i prema dobavljačima. Međutim, finansijski rezultat nije onakav kakav je Vodovod a.d. Banja Luka smatrao da će biti, jer u se desile neke objektivne okolnosti koje su dovele do toga da je poslovanje otežano i lošije nego prošle godine.

Ekonomski ekspert, Zoran Pavlović podsjetio je, iz ekonomske struke, da su javna preduzeća isti tip, ista vrsta, isti menadžment, kao u privatnom preduzeću, i nema nikakve bitne razlike, ali da to što javno preduzeće ima status javnog preduzeća ima veću odgovornost, jer javno preduzeće ne smije da propadne, zato što zadovoljava potrebe građana.

Velika zainteresovanost građana za tematski forum ogledala se i u velikom prisustvu predstavnika mjesnih zajednica, koji su imali konkretna pitanja i inzistirali su na konkretnim rješenjima svojih problema od strane nadležnih.

Cijeli Forum, diskusiju o javnom preduzeću Vodovod a.d. Banja Luka, kao i odgovore na pitanja građana i građanki Banjaluke možete pogledati na linku  https://www.facebook.com/CCIBIH/videos/1198003524406517/ .

Odgovori na pitanja građana/ki koja nisu postavljena na Forumu će biti objavljeni na www.odgovorno.ba.

Povezane vijesti