– Tačno je da sam odbila potpisati listu. Uz listu je dostavljen i zapisnik komisije iz kojeg je bilo vidljivo da komisija nije ispoštovala poslovnik i da je napravila propuste o kojima sam upoznala i supervizora. Kako supervizor nije reagovao da se greške isprave jer određeni broj kandidata nije uopće pozvan na usmeni ispit, prijavila sam slučaj Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS – kazala je Pendek za Faktor.

Pendek je, kako je i Zahiragić objavio, bila jedini kandidat za direktora ovog preduzeća, ali je, kako zastupnik dalje navodi, pred sjednicu Nadzornog odbora na kojoj je trebala biti imenovana na ovu funkciju na četiri godine dobila ponovo na potpis listu kandidata koji bi trebali započeti radni odnos u ovom preduzeću.

Odgovorila je i na pitanje da li je i tada odbila potpisati tu listu i tako na neki način obustavila proces izbora direktora preduzeća gdje je kao jedina kandidatkinja trebala biti imenovana.

– Nažalost, tako je, ja sam poduzela određene pravne korake, u skladu sa zakonom, pa ćemo vidjeti šta ćemo dalje – kazala je Pendek.

Pitali smo v. d. direktorice čija su imena bila na spisku i da li je tačno, prema navodima zastupnika Zahiragića, da je u pitanju neko blizak ministru Hadžiahmetoviću.

– Mislim da je tačno ono što je objavljeno. Imala sam priliku vidjeti dio liste i riječ je o toj listi – kazala je Pendek.

A na pitanje ko vrši pritisak na nju, Pendek je kazala da je riječ o osobama bliskim ministru.

– Djelimično on, ali ne direktno – zaključila je Pendek.

Izvor: Faktor.ba