– Žao mi je što godinu moramo početi ovako. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i njegova vlada odgovornost žele prebaciti na Nadzorni odbor, a Vlada je ta koja je najodgovornija – smatra Beširović.

Istakla je da smatra obavezom stati uz stavove radnica i radnika Skenderije.

– Nismo se petljali i nemamo namjeru postavljati direktore, ali ne možemo prihvatiti da jedna retrogradna praksa zbog koje smo svi razočarani bude nastavljena, a posebno ne sada kada su građani rekli kakvu vlast žele i vrlo jasno su čuli obećanja od sadašnje vlasti – istakla je ona.

Istakla je da Skenderija već dugi niz godina problematično preduzeće, ali da se na kraju ipak “digla iz pepela”.

– Ko i zašto želi promjenu u preduzeću koje se vratilo u život, zašto je bitno iz koje je stranke direktor ako preduzeće posluje dobro, šta je sa obećanjima da je doba kriminala i korupcije završeno? Ovo su pitanja za premijera Fortu – zaključila je Beširović.

Nakon toga javnosti se obratio i Haris Vukas, glavni povjerenik ovog preduzeća.

Vukas je upozorio na način na koji se želi smjeniti direktor Skenderije Amer Kapo.

– Mi smo u pandemijskoj godini uspjeli isplacivati plaću iako 90 posto procentualno nismo radili kao preduzeće. Mi ne stojimo ni iza ijedne stranke, ne želimo da nam stranke unose bilo šta u Skenderiju. Naš direktor je imao viziju i mnoge stvari i manifestacije su vraćene u Skenderiju njegovim dolaskom – naglasio je Vukas.

Istakao je da je ovo loša slika za Vladu KS na koji način ovo radi.

– Apsolutno smo svi mi protiv smjene aktuelnog direktora – zaključio je Vukas.

Tokom konferencije u sali se pojavio i direktor Amer Kapo koji je od radnika dobio gromoglasan aplauz. Kapo se nije obraćao medijima.

Izvor: Faktor.ba