Damir Petrinić direktor je “Skenderije” umjesto Amera Kape

by fer_urednik

Nakon 5 godina, Amer Kapo, neće više biti na čelu Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija. Odlučila je tako vlast u kantonu. Na poziciju direktora imenovan je 2016. godine. Mandat mu je trebao trajati do 2024. Podršku Sindikata ima, ali vladajuće većine u kantonu, očigledno, više nema. Novi direktor je Damir Petrinić.

Kantonalna vlast odlučila, ali sindikati se bune. 1,3 miliona maraka duga vraćeno je Poreznoj upravi, 450 hiljada maraka duga vraćeno je po tužbama bivših uposlenika, a prije Kapinog dolaska plaća je kasnila i bila je bez doprinosa. Ovako, između ostalog, iz Sindikata radnika KJP Skenderija opisuju dosadašnji rad direktora, negodujući protiv njegove smjene.

Iz Sindikata radnika ističu kako su Vladi i Ministarstvu privrede 24. decembra dostavili izvještaje o poslovanju u 2019. i 2020. godini. Kako navode, oba su, prvobitno bila pozitivna. Problem je nastao kada su izvještaji došli u ruke povjereniku Skupštine preduzeća. Vlada ih je potom stavila van snage.

A obaranje izvještaja, praksa je pokazala, uvertira je u smjenu. Zna se ko većinu u kantonu odavno ima i da Amer Kapo nije iz stranke koja toj većini pripada.

“Meni je jasno da se radi o političkoj smjeni. Meni je rečeno da žele postaviti svog. Ja mogu reći – kada sam došao 2016. godine, zaista na prijedlog političke stranke, jesam došao, s tim da oni trebaju da imaju na umu, ja kada sam došao, završavao je mandat”, navodi Kapo.

Kapo dodaje kako će njegov nasljednik, kako je čuo, biti kadar jedne od vladajućih, odnosno Naše stranke. Kontaktirali smo s njima. Konkretno, premijera Edina Fortu, ali odgovor nismo dobili. Tek iz njegova ureda kratko obrazloženje kako je premijer danas zauzet. No, treba podsjetiti da je Kapo imenovan kao kadar SBB koji je danas opozicija, pa ih ovo i ne čudi.

“Ja ne znam da li je tačno da je taj novi kandidat član Naše stranke, ali pouzdano znam da je u nekim prijateljskim odnosima sa premijerom Fortom”, kazao je Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS-a.

U kakvim odnosima je Damir Petrinić s Fortom, nije nam poznato. No, odavno je jasno da rad direktora javnog preduzeća, bio vrijedan ili ne, politika ne vrednuje mnogo. Umjesto toga većina bira i vrednuje uglavnom samo fotelje.

Izvor: Federalna.ba

Povezane vijesti