Autor: Odgovorno.ba | Foto: Odgovorno.ba

Povratak u prošlost: Na idućoj sjednici Doma naroda PFBiH izvještaji o poslovanju 5 javnih preduzeća

by fer_urednik

Na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazanoj za 07.07.2022. godine naći će se izvještaji o poslovanju pet javnih preduzeća na nivou Federacije BiH: RTV FBiH (dva izvještaja, za 2018. i 2019. godinu), JP “Željeznice FBiH” za 2019. godinu, Sarajevoputevi d.d. za 2018. godinu, BH Gas d.o.o. za 2019. godinu i JP “Međunarodni aerodrom Sarajevo” za 2020. godinu.

Podsjećamo, Dom naroda PFBiH je na nastavku 18. sjednice Doma naroda PFBiH održanom početkom juna 2022. godine  oborio bez rasprave izvještaje o poslovanju iz 2018. godine za četiri javna preduzeća: JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo, JP „Hrvatske pošte“ d.o.o. Mostar, BH Telecoma d.d. Sarajevo i JP „Hrvatske telekomunikacije“ d.d. Mostar.

Već ranije smo pisali o apsurdu da se polovinom 2022. godine na Parlamentu razmatraju izvještaji o poslovanju javnih preduzeća iz 2018. godine, s tim da treba istaknuti da će se ovaj put naći na sjednici i poneki izvještaj iz 2019. i jedan čak iz 2020. godine.

Čak se i u samom Domu naroda prepoznaje ovaj apsurd, te je na prošloj sjednici Doma naroda samostalni delegat, Damir Marjanović rekao da je najveća nelogičnost da delegati/kinje u 2022. godini raspravljaju o izvještajima iz 2018. godine. 2020. godine Predstavnički dom razmatrao, 2022. godine mi razmatramo nešto iz 2018. godine, što je bilo prije našeg mandata. – dodao je Marjanović. Na sve se kratko nadovezala i Ljubinka Tanasijević (SDP) rekavši: Što se mene tiče, ovo je sve pluskvamperfekat.

Na koji način pronaći smisao iza ovakvog pristupa ka poslovanju javnih preduzeća? Blagovremene reakcije odgovornih institucija za sve veće krize u kojima se nalaze javna preduzeća u BiH očigledno ne postoje. Sve je to izvrstan pokazatelj koliko se djeluje u interesu građana i građanki i kakav je odnos prema javnih uslugama koje se finansiraju iz njihovih džepova. Može li se zamisliti slična situacija u kojoj uprava privatne firme prvi put raspravlja tek u 2022. godini o svome poslovanju u 2018. godini? NE! Krajnje je vrijeme da sve institucije zadužene za razmatranje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ozbiljno shvate svoju ulogu koju imaju u ovom jako značajnom procesu i počnu raditi na način da se zaista unaprijedi poslovanje javnih preduzeća.

Povezane vijesti