Autor: Odgovorno.ba | Foto: Parlament FBiH

Polako, ali besmisleno: Usvojeni izvještaji o poslovanju BH Pošta i Hrvatske pošte

by fer_urednik

Na 34. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, našli su se izvještaji o poslovanju BH Pošta d.o.o. Sarajevo za 2020. godinu i Hrvatske pošte d.o.o. Mostar za 2020. godinu. Oba izvještaja su usvojena na sjednici Predstavničkog doma, međutim, bit će neophodno da izvještaji ovih javnih preduzeća budu usvojeni i u Domu naroda PFBiH, što bi moglo potrajati.

Podsjećamo, Dom naroda je početkom juna 2022. godine, oborio izvještaje o poslovanju BH Pošte i Hrvatske pošte za 2018. godinu. Apsurdno je to što su se ovi izvještaji o poslovanju iz 2018. godine, našli na sjednici Predstavničkog doma u 2020. godini, a na sjednici Doma naroda u 2022. godini. Za očekivati je da će se dugo čekati na to da izvještaji iz 2020. godine dođu na sjednicu Doma naroda.

Kao po pravilu, o samim izvještajima o poslovanju ovih javnih preduzeća nije bilo nikakve rasprave na sjednici PD PFBiH. Rasprave o poslovanju javnih preduzeća su u Parlamentu FBiH vrlo rijetke, bilo da se radi o situacijama da javna preduzeća pozitivno posluju, kao što je sada bio slučaj sa BH Poštama, ili da se izvještaji obaraju, kao što je nedavno bio slučaj sa izvještajima 4 javna preduzeća na sjednici Doma naroda (JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo, JP „Hrvatske pošte“ d.o.o. Mostar, BH Telecoma d.d. Sarajevo i JP „Hrvatske telekomunikacije“ d.d. Mostar.) Javnost tako, na jedan vrlo transparentan način, nema skoro nikakvog uvida u procesu donošenja odluka o poslovanju javnih preduzeća koja se prvenstveno osnivaju radi ostvarivanja interesa građana i građanki. S druge strane, neblagovremeno razmatranje izvještaja, i situacije u kojima prolaze godine da bi neki izvještaj došao na dnevni red Predstavničkog ili Doma naroda postaju besmislene, bez svrhe i bez istinke kontrole nad poslovanjem javnih preduzeća.

Krajnje je vrijeme da sve institucije zadužene za razmatranje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ozbiljno shvate svoju ulogu koju imaju u ovom jako značajnom procesu i počnu raditi na način da se zaista unaprijedi poslovanje javnih preduzeća.

Povezane vijesti