Autor: slobodnaevropa.org | Foto: slobodnaevropa.org

Odbijen prijedlog za poskupljenje struje domaćinstvima u Federaciji BiH

by fer_urednik

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) nije dobilo saglasnost nadležne komisije za električnu energiju da poveća cijenu struje domaćinstvima koja troše više električne energije, potvrđeno je 29. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Federalne komisije za električnu energiju (FERK).

Elektroprivreda BiH, koja snabdijeva strujom oko 732.000 domaćinstava u entitetu Federacija BiH, je 9. aprila predložila da domaćinstva podijeli u zelenu, plavu i crvenu tarifu, i poveća cijene struje onima koja troše više.

Predloženo je da se cijene ne mijenja za domaćinstva iz “zelene tarife”, koja troše manje od 268 kilovat-sati (kWh). Potrošači koji troše između 268 i 1.000 kWh su trebali biti u plavoj, a u crvenoj tarifi domaćinstva koja troše više od 1.000 kWh mjesečno.

Elektroprivreda BiH, koja je javno preduzeće, je kao razlog povećanja cijene navela neophodnu štednju struje, povećanje energetske efikasnosti, obezbjeđenje dovoljne količine struje za stabilno snabdijevanje, te izbjegavanja potrebe nabavke struje na berzi.

Predložila je i povećanje cijene struje za oko 66.000 njenih potrošača iz takozvane kategorije “Ostala potrošnja”. U ovoj kategoriji su, između ostalog, vrtići, javne kuhinje, te đački, studentski i starački domovi.

FERK je odbio ovaj prijedlog, jer je utvrdio da nije u skladu članom 18. stav 1. Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača, koji propisuje da je javni snabdjevač obavezan izbjeći nagle cjenovne promjene za krajnje kupce.

Povezane vijesti