Autor: Odgovorno.ba

Bez rasprave: Dom naroda oborio Izvještaje BH Telecoma, BH Pošte, Hrvatske pošte i Hrvatske telekomunikacije

by fer_urednik

Na jučer održanom Nastavku 18. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na dnevnom redu su se našli izvještaji o poslovanju četiri javna preduzeća: JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo, JP „Hrvatske pošte“ d.o.o. Mostar, BH Telecoma d.d. Sarajevo i JP „Hrvatske telekomunikacije“ d.d. Mostar. Sva četiri Izvještaja o poslovanju su iz 2018. godine što znači da su predstavnici javnih preduzeća trebali predstaviti njihove finansijske pokazatelje iz 2018. godine skoro 4 godine kasnije, nakon čega bi delegati i delegatkinje trebali voditi raspravu o poslovanju tih javnih preduzeća i donijeti odluku o njihovom (ne)usvajanju. Izvještaji sva četiri preduzeća su oboreni u Domu naroda.

Već ranije smo pisali o apsurdu da se polovinom 2022. godine na Parlamentu raspravlja o poslovanju javnih preduzeća iz 2018. godine, doduše, treba istaknuti i to da na sjednici i nije bilo rasprave o poslovanju ovih javnih preduzeća. Možda su delegati i delegatkinje shvatili da je besmislena situacija u kojoj se nalaze, ali ipak je velika nelogičnost da rasprava o poslovanju javnih preduzeća ne postoji nikako, a da sva četiri Izvještaja budu oborena na Domu naroda. Javnosti ipak treba dati uvid u razloge, zašto određeni izvještaji nisu usvojeni, naročito kada su sva četiri Izvještaja prethodno usvojena od strane Predstavničkog doma.

Jedan od rijetkih komentara na sjednici je bio od samostalnog delegata Damira Marjanovića koji je rekao da je najveća nelogičnost da delegati/kinje u 2022. godini raspravljaju o izvještajima iz 2018. godine. 2020. godine Predstavnički dom razmatrao, 2022. godine mi razmatramo nešto iz 2018. godine, što je bilo prije našeg mandata.  dodao je Marjanović. Na sve se kratko nadovezala Ljubinka Tanasijević (SDP) rekavši: Što se mene tiče, ovo je sve pluskvamperfekat.

U nastavku prikazujemo kako su u samo nekoliko minuta oboreni Izvještaji četiri velika preduzeća u FBiH.

Predstavnički dom PFBiH je izvijestio Dom naroda da je na 13. sjednici održanoj 28.07.2020. godine usvojio Izvještaj o poslovanju JP „BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu. Predstavnik preduzeća se nije obratio na sjednici, na raspravi nije bilo prijavljenih delegata/kinja za raspravu, a Dom nije prihvatio Izvještaj o poslovanju (22 glasa ZA, 10 SUZDRŽANIH i 3 glasa PROTIV).

Na istoj sjednici Predstavnički dom PFBiH je izvijestio Dom naroda da je usvojio Izvještaj o poslovanju JP „Hrvatske pošte“ d.o.o. Mostar za 2018. godinu. Predstavnik preduzeća se nije obratio na sjednici, na raspravi je jedna delegtkinja imala komentar, a Dom nije prihvatio Izvještaj o poslovanju (22 glasa ZA, 6 SUZDRŽANIH i 6 glasova PROTIV).

Predstavnički dom PFBiH je izvijestio Dom naroda da je na 11. sjednici usvojio Izvještaj o poslovanju BH Telecoma d.d. Sarajevo za 2018. godinu. Elma Dvizac iz BH Telecoma je na sjednici ukratko predstavila osnovne pokazatelje poslovanja BH Telecoma, na raspravi nije bilo prijavljenih delegata/kinja za raspravu, a Dom nije prihvatio Izvještaj o poslovanju (12 glasa ZA, 14 SUZDRŽANIH i 7 glasa PROTIV).

Izvještaj o poslovanju JP „Hrvatske telekomunikacije“ d.d. Mostar za 2018. godinu, Predstavnički dom PFBiH je također usvojio na 11. sjednici. Predstavnik preduzeća se nije obratio na sjednici, na raspravi nije bilo prijavljenih delegata/kinja za raspravu, a Dom nije prihvatio Izvještaj o poslovanju (22 glasa ZA, 5 SUZDRŽANIH i 4 glasa PROTIV).

Na koji način pronaći smisao iza ovakvog pristupa ka poslovanju javnih preduzeća? Blagovremene reakcije odgovornih institucija za sve veće krize u kojima se nalaze javna preduzeća u BiH očigledno ne postoje. Sve je to izvrstan pokazatelj koliko se djeluje u interesu građana i građanki i kakav je odnos prema javnih uslugama koje se finansiraju iz njihovih džepova. Može li se zamisliti slična situacija u kojoj uprava privatne firme prvi put raspravlja tek u 2022. godini o svome poslovanju u 2018. godini? NE! Krajnje je vrijeme da sve institucije zadužene za razmatranje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ozbiljno shvate svoju ulogu koju imaju u ovom jako značajnom procesu i počnu raditi na način da se zaista unaprijedi poslovanje javnih preduzeća.

Povezane vijesti