Autor: Indikator.ba | Foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Sarajevo izgradio novi terminal: Kapacitet se diže na 2 miliona putnika

by fer_urednik

Sarajevska zračna luka završila je radove na svojoj dugo očekivanoj novoj terminalnoj zgradi i vlasti su joj izdale upotrebnu dozvolu.

Iako su neki dijelovi novog objekta već u upotrebi, očekuje se da će zračna luka u potpunosti otvoriti terminal za putnike u nadolazećim sedmicama.

Nova zgrada pokriva površinu od 10.000 kvadratnih metara na četiri kata, ponoseći se novim sadržajima koji su osmišljeni kako bi poboljšali iskustvo putovanja putnika. S novim objektom koji je povezan s postojećim terminalom, ukupni kapacitet zračne luke Sarajevo povećat će se na dva miliona putnika godišnje, a terminali će pokrivati ukupno 19.000 kvdratnih metara, podsjeća Ex-Yu Aviation.

Novi objekt opremljen je s dvanaest check-in pultova. Dizajnirani su tako da odgovaraju drugim pultovima u zračnoj luci i imaju stranice od nehrđajućeg čelika, postolje, ogradu za odbojnike i policu za torbe.
Konfigurirani su za prilagodbu opreme specifične za avionske tvrtke. Zračna luka također je u procesu instaliranja novog automatiziranog sistema za rukovanje prtljagom kako bi se pojednostavila obrada putnika i poboljšala učinkovitost.
Uskoro se otvaraju i novi maloprodajni objekti te ugostiteljski objekti. U novom dijelu zračne luke nalazi se i novi salon poslovne klase. Ukupno pet gate-a izdržat će očekivani priljev putnika.

Posebnost objekta, stakleni zračni most, već je postavljen i povezan sa zgradom.
Ovaj element savremenog dizajna također će zamijeniti dva postojeća zračna mosta u zračnoj luci, dajući mu modernu i besprijekornu estetiku.

U toku je i proširenje stajališta, a po završetku, zračna luka će imati ukupno jedanaest mjesta za parkiranje aviona, što je značajno povećanje u odnosu na postojećih sedam.
Ovaj razvoj će povećati ukupni kapacitet zračne luke za 60%. Osim toga, izvode se značajni radovi na električnim instalacijama i kanalizacijskom sistemu zračne luke. Gledajući unaprijed, zračna luka planira produžiti svoju uzletno-sletnu stazu za 550 metara za prihvat većih aviona. Kako bi podržala ovaj razvoj, zračna luka je već kupila 60.000 kvdratnih metara zemljišta i započela čišćenje terena, navodi specijalizovani portal.

Povezane vijesti