Autor: CCI | Foto: CCI

Zadatak javnih preduzeća je da obezbijede kvalitetnije usluge za građane!

by fer_urednik

Krajnje je vrijeme da se uspostavi efikasniji nadzor nad javnim preuzećima!

Centri civilnih inicijativa (CCI) su u Sarajevu organizovali Javnu diskusiju na temu „Boljim nadzorom nad javnim preduzećima do boljih usluga građanima“, kako bi se razgovaralo na temu unapređenja nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo sa akcentom na realizaciju revizorskih preporuka i unapređenje procesa planiranja i izvještavanja o poslovanju javnih preduzeća.

U javnoj diskusiji su uzeli učešće Muhamed Bekto ispred Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Zlata Perviz ispred KJKP Toplane i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo Vedrana Vujović i Mahir Dević. Pored panelista, pozvano je i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, koje se nije odazvalo pozivu i pored činjenice da bi njihov osvrt na temu bio značajan, imajući u vidu broj javnih preduzeća koje imaju u svom resoru i njihovu važnost za kvalitet života građana.

„Željeli smo otvoriti diskusiju o poslovanju javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno posluje 16 javnih preduzeća, koja imaju preko 360 miliona KM prihoda godišnje i preko 820 miliona KM duga. Dodatno, u posljednje tri godine Ured za reviziju institucija u FBIH revidirao je pet javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, od kojih niti jedno nije dobilo pozitivno mišljenje, što znači da postoji veliki broj nepravilnosti i slabosti u njihovom radu.“ – navodi Emina Čomaga, projekt koordinatorica CCI-ja.

Muhamed Bekto ispred Ministarstva komunalne privrede je istaknuo kako je problematično to što se preporuke revizorskih izvještaja sporo i djelimično sprovode.

Potrebno je uvesti nadzor nad komunalnim preduzećima i da resori i politike koje upravljaju javnim preduzećima postavljaju u uprave one ljude koji mogu odgovoriti tom zadatku. Ljudi koji vode te kompanije moraju odgovarati za svoje postupke kako prema osnivaču tako i prema građanima Kantona Sarajevo. – izjavio je Bekto.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević je istaknuo kako očekuje značajne posljedice neefikasnog nadzora nad poslovanjem javnih preduzeća.

Preduzeća u Kantonu Sarajevo već duži vremenski period u pravilu posluju negativno i ovaj Kanton vode u jedan ekonomski kolaps što može biti jedan ozbiljan problem u narednom periodu i koji će se sigurno odraziti na način da će građani platiti cijenu. – izjavio je Dević.

Vedrana Vujović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo je ukazala na to da mora postojati smislen, stvarni i sistemski nadzor koji će zaista doprinijeti unapređenju poslovanja javnih preduzeća.

Velika je odgovornost na samoj Vladi, upravljačkoj strukturi, odnosno menadžmentu gotovo svih javnih preduzeća, a također i na rukovodstvu Skupštine. Bili smo u situaciji da smo cijelu ovu godinu raspravljali o izještajima iz 2019., 2020. i 2021. godine. Tako da, postavlja se pitanje te naše stvarne efikasnosti. – izjavila je Vujović.

Javnom diskusijom je identifikovan prostor za unapređenje sektora javnih preduzeća, sa fokusom na vremenski okvir za donošenje planova poslovanja, blagovremeno razmatranje planova i izvještaja o poslovanju od strane nadležnih institucija, kao i realizaciju revizorskih preporuka. Imajući u vidu da je u pitanju javni novac te da javna preduzeća značajno utiču na poboljšanje kvaliteta života građana kao krajnjih korisnika usluga, učesnici su se složili da je potrebno kontinuirano  raditi na poboljšanju stanja.

Cijelu javnu diskusiju možete pogledati OVDJE.

Povezane vijesti