Autor: Klix.ba | Foto: D. S./Klix.ba

Sattler: U BiH imate još 500 preduzeća iz Titovog doba koja su teret za sve

by fer_urednik

Šef EU Delegacije Johannom Sattlerom se uoči sastanka sa ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem obratio kazavši da EU čvrsto stoji iza vlade FBiH, ali i svake druge vlade koja je spremna na EU put.

Sattler je kazao da je odluka EU da dodijeli kandidatski status BiH bio signal građanima BiH, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da moraju raditi još više i još intenzivnije.

“Moja šefica Ursula von der Lyn je prije nekoliko sedmica u Bratislava rekla nešto veoma bitno, rekla je da trebamo koristi naredni period za jedan ubrzan proces integracija, za bržu dinamiku integrisanja na tržište EU”, kazao je Sattler.

Šef EU delegacije je spomenuo nekoliko tema o kojim je razgovarao danas ističući potrebu za intezivnom regionalnom saradnjom, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je istakao da se može očekivati i više novca iz EU fondova.

“Naša podrška nije samo deklarativna želimo iskoristi činjenicu da imamo sazive vlada koje žele raditi više i bolje. Moram naglasiti da proces EU integracija podržava 90 posto građana u FBiH”, dodao je Sattler

Kazao je kako se razgovaralo i o suštinskim egzistencijalnim problemima poput reforme poreznog sistema te je naveo i problem državnih preduzeća koja su teret za budžete.

“Imate još uvijek 500 preduzeća iz Titovog doba koje predstavljaju teret za budžete, a i dalje su pod upravom političkih subjekata”, kazao je Sattler.

Dodao je da se govorilo o potrebi privlačenja investiticija, ali i o drugim pitanjima koje se tiču slobode medija, okupljanja i borbe protiv kriminala.

“Predali smo listu prioritetnih pitanja za EU Vladi FBiH, njih 27. Zadavoljstvo mi je čuti da će se 3 ili 4 stavke rješavati već na sljedećoj sjednici vlade. Naše ruke su pružene vladi FBiH, ali i drugima koji su spremni da rade i radujemo se nastavku ovog dijaloga”, zaključio je Sattler.

Povezane vijesti