Autor: Klix.ba | Foto: I. Š./Klix.ba

Stečaj sve bliže: Odbijena žalba “Zraka” na odluku o pokretanju stečajnog postupka

by fer_urednik

Žalba koju je poredstvom advokata uputio v.d. direktora preduzeća “Zrak” Edin Čano na prvostepenu odluku o pokretanju stečajnog postupka odbijena je, kažu iz ove firme.

Kako u saopćenju za javnost kažu iz “Zraka” dobili su nezvaničnu informaciju da je žalba koja je upućena Knatonalnom sudu Kantona Sarajevo odbijena kao nedopuštena zbog, kako navode, obraćanja neovlaštenog lica.

Objašnjavaju da je prethodno izvršena zamjena advokata koji zastupa interese firme na način da je prethodni advokat Kenan Ademović otkazao punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić.

“Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije, tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopšte spominje ime Kenana Ademovića od strane suda. Da je situacija jasna i uvezana, dokaz je da je stečajni upravnik još jučer putem pošte poslao otkaze ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku sa ministrom, v.d. direktorom ‘Zraka’ i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke suda po žalbi”, navode.

Podsjetili su da je ostvaren kontakt sa firmom BNT-TmiH s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, a što bi značilo obezbijeđen posao za “Zrak” u narednih nekoliko godina.

Naveli su i da je dogovoreno formiranje stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugorocnu strategiju rada i razvoja Zraka.

Kazali su da je kapacitet stečajnog upravitelja ograničen po tom pitanju te su naveli da trenutno obavlja tri posla.

“Moramo naglasiti da taj isti stečajni upravitelj već šest godina obavlja tu funkciju u firmi Šipad te da je zaposlenik KJKP Toplane Sarajevo, što znači da trenutno obavlja tri posla i samim tim je upitno koliko on zaista može biti posvećen'Zraku'”, rekli su.

Uputili su i apel Vladi FBiH koja je obećala da će pomoći da ova firma opstane.

“Ako Vlada nakon svih ovih pokazatelja nije spremna, a mi imamo informaciju da ima zakonsku mogućnost i ingerencije da po hitnoj proceduri sve ovo zaustavi i izuzme postupak iz suda, to bi bila praktična primjena opredijeljenosti Vlade za očuvanje i razvoj firme, u šta ne želimo sumnjati. U protivnom: ‘ Bio jednom jedan Zrak'”, zaključili su iz ovog preduzeća.

Povezane vijesti