Autor: avaz.ba | Foto: avaz.ba

Promjene na čelu državnih kompanija: Za 15 dana smjena svih direktora

by fer_urednik

“BH Telecom” pripao NiP-u, a “Elektroprivreda BiH” SDP-u

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u narednih 15 dana smijenit će sve direktore državnih kompanija, među kojima su „BH Telecom“ i „Elektroprivreda BiH“, saznaje “Dnevni avaz”.

Slijediti politiku

Podsjećamo, premijer FBiH Nermin Nikšić zatražio je od članova uprava državnih kompanija da podnesu ostavke. Iako je rok od mjesec istekao, oni to još nisu uradili. Oglasila se samo SDA, koja je u saopćenju za javnost pozvala na svojevrsnu pobunu i poručila svojim kadrovima da „ne podliježu pritiscima“.

U skladu s opredjeljenjem premijera da uprave javnih kompanija trebaju slijediti politiku Vlade FBiH, kako nam je potvrđeno u Uredu Vlade FBiH, u narednim danima očekuju se smjene direktora, među kojima su Admir Andelija iz „Elektroprivrede BiH“ i Sedin Kahriman iz „BH Telecoma“.

Proces kadrovskih promjena u javnim kompanijama prate i optužbe da su neki od njih zloupotrebljavali sredstva kako bi pokušali „kupiti“ tada opozicione zastupnike i tako spriječe izbacivanje SDA iz vlasti. Zanimljiva će biti i nova kadrovska rješenja u križaljki po kojoj bi “BH Telecom”, jedna od najprofitabilnijih kompanija u FBiH, koja je dugo vremena slovila za „zlatnu koku“ SDA, trebao pripasti Narodu i pravdi.

Najizgledniji kandidat

Kao najizgledniji kandidat za njegovog direktora navodi se Amel Kovačević. Kada je riječ o “Elektroprivredi BiH”, direktora bi trebao predložiti SDP, a ova stranka će, kako saznajemo, predložiti i direktore “BH Pošte” i “Cesta FBiH”, a NiP čelnike Aerodroma Sarajevo, “Ginexa” iz Goražda i “BH-Gasa”.

S posebnom pažnjom javnost će pratiti i smjenu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kao i ko će je, nakon poništenog zvanja doktorice i magistrice, zamijeniti na toj poziciji.

Prema nezvaničnim informacijama, stranke koje čine Vladu FBiH postigle su načelni dogovor da KCUS pripadne SDP-u, te bi, najvjerovatnije, Haris Vranić trebao biti imenovan za novog direktora.

Subjekti iz B-kategorije

Kada su u pitanju preduzeća iz tzv. B-kategorije, NiP je dobio vogošćanski “Pretis”, FIA-u, Javno preduzeće “Una”, Agenciju za državnu službu, Odbor za žalbe državne službe, KPZ Sarajevo i Registar vrijednosnih papira.

SDP-u je iz ove kategorije pripao konjički “Igman”.

 

Povezane vijesti