Autor: srna.rs | Foto: ritegacko.com

RiTE Gacko: Radnici od utorka stupaju u štrajk

by fer_urednik
TREBINjE, 18. NOVEMBRA /SRNA/ – Radnici Rudnika i termoelektrane /RiTE/ Gacko stupiće u štrajk u utorak, 22. novembra, kada će se okupiti ispred upravne zgrade, jer u planovima poslovanja za sljedeću godinu nisu predviđena povećanja plata zaposlenih, izjavio je predsjednik Sindikata RiTE Gacko Željko Tepavčević.

Tepavčević je rekao da nisu uspjeli da postignu dogovor sa Upravom “Elektroprivrede Republike Srpske” i u štrajk će stupiti u 9.30 časova, a pozvali su i Upravu Elektroprivrede da prisustvuje štrajku.

“Za nas je posebno poražavajuće da u planovima poslovanja za 2023. godinu, koja su poslala zavisna preduzeća prema Vladi Srpske, nisu planirali povećanje plata zaposlenima u `Elektroprivredi` ni za jednu marku, iako su znali koliko su veći troškovi života”, rekao je Tepavčević novinarima nakon sastanka sa Upravom “Elektroprivrede Republike Srpske”.

On je pozdravio odluku Sindikata i štrajkačkog odbora RiTE Ugljevik koji će u štrajk stupiti 28. novembra i očekuje da se u rješavanje problema uključi Vlada Republike Srpske.

“Zahtjevi Sindikata RiTE Gacko su bili povećanje cijene rada sa 150 KM na 170 KM i izmjena članova Kolektivnog ugovora 64 i 67 koji se odnose na povećanje plata onim ljudima koji imaju otežane uslove rada na svojim radnim mjestima”, naveo je Tepavčević.

On je rekao da RiTE Gacko na današnji dan nema neizmirenih obaveza prema matičnom preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“Sve obaveze se redovno isplaćuju. U ovom trenutku prispjelih potraživanja RiTE Gacko od `Elektroprivrede` je više od 27,2 miliona KM, koja nisu isplaćena RiTE Gacko”, rekao je Tepavčević.

On je rekao da ne žele da ugroze poslovanje energetskog sistema i energetsku stabilnost Republike Srpske, ali da se moraju uvažiti radnici i njihovi problemi.

“Svi radnici koji rade biće 22. na svojim radnim mjestima, a šta će biti 23, 24. i 25. novembra odlučiće štrajkači. Štrajkački odbor je na sebe preuzeo odgovornost da sprovodi sve aktivnosti u skladu sa zakonom o štrajku. Uprava RiTE Gacko ne podržava štrajk. Tražili su da štrajk sprovodimo u skladu sa zakonom”, rekao je Tepavčević.

On je rekao da je preduzeće RiTE Gacko jedino preduzeće u sistemu EPRS-a koji je pokrenulo pitanje opravdane sumnje velikog broja bolovanja radnika, te da su se obratili i Fondu zdravstvenog osiguranja, tražeći da se formira komisija i izvrši provjera bolovanja radnika, te da ništa od toga nije preduzeto.

Član Uprave “Elektroprivrede” Nada Trninić rekla je da je nakon današnjeg sastanka Uprave sa Sindikalnim odborom RiTE Gacko “dogovoreno da za sada nema povećanja plata za zaposlene u RiTE Gacko, jer su oni odustali od zahtjeva za povećanje cijene rada sa 150 na 170 KM”.

Ona je rekla da je stav Uprave matičnog holdinga da se ne mogu razmatrati pojedinačni zahtjevi sindikalnih organizacija, već samo zajednički zahtjevi svih tih organizacija, koje moraju saglasiti sa poslovodstvom svojih preduzeća na osnovu relevantnih analiza i pravne i ekonomske osnovanosti.

Trninićeva je rekla da će nakon toga matično preduzeće razmotriti njihove zahtjeve i obratiti se vlasniku – Vladi Republike Srpske.

Ona je dodala da postoji osnovanost za izmjenu postojećeg Kolektivnog ugovora i usklađivanje za zakonima.

Trninićeva je istakla da su iz gatačke sindikalne organizacije, međutim, tražili da se poveća masa sredstava za bruto plate do maksimalno 15 odsto u narednoj godini.

Ona kaže da su u Upravi spremni da nađu rješenja da bi sačuvali standard porodica u Srpskoj jer su svjesni ekonomske situacije izazvane inflacijom zbog ekonomske krize u svijetu, sa čime se domaće institucije uspješno nose.

Trninićeva je navela da su potraživanja od oko 36 miliona od RiTE Gacko prema matičnom preduzeću, uz saglasnost Vlade Srpske, reprogramirali na 15 godina i da oni to redovno izmiruju, navodeći da je to zdrav kolektiv koji je u ovoj godini značajno smanjio i potraživanja prema dobavljačima.

Ona kaže da uz poboljšanje hidrologije i rada termoelektrana sada ne kupuju struju i da će vjerovatno imati i viškove za izvoz, navodeći da je u drugom polugodištu ove godine na poslovanje “Elektroprivrede Republike Srpske” uticale promjene na svjetskom tržištu i veći uvoz struje, ali da će na kraju godine izbalansirati priliv i odliv novčanih sredstava, s tim da očekuju poslovanje za ovu godinu sa gubitkom.

Izvršni direktor u “Elektroprivredi Republike Srpske” Ivan Koprivica rekao je se nada da neće doći do štrajka i da neće biti ugrožena proizvodnja u gatačkoj termoelektrani, jer bi to dnevno koštalo “Elektroprivredu” oko tri miliona KM.

On napominje da imaju dovoljne zalihe uglja od oko 50 miliona tona u Gacku i da bi, ako bi rudari sada prestali sa radom, Termoelektrana mogla da radi sedam dana.

 

Povezane vijesti