Plate u Autocestama FBiH kao nebo i zemlja: Direktor prima 5.419 KM, a radnici 996 maraka

by fer_urednik

Direktori preduzeća u vlasništvu i suvlasništvu Federacije BiH, Vladinih agencija, javnih ustanova, imaju pet puta veća primanja od prosjeka u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Prema revizijskim izvještajima radi se o sramotno velikim prihodima, dok većina građana jedva sastavlja kraj s krajem.

Tako, direktor Autocesta Federacije BiH Elmedin Voloder (SDA) mjesečno zarađuje 5.419 KM, a plate radnika nikako da izađu na 1.000 maraka.

-U Izvještaju u 2020. godini najviša neto plaća isplaćena u Društvu bila je plaća direktora u iznosu od 5.419 KM, a najniža u iznosu od 996 KM. Visinu plaća za direktora i izvršne direktore utvrđuje Nadzorni odbor ugovorom, u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim materijalnim pravima članova upravljanja institucija FBIH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBIH. Ugovorima je utvrđena osnovna mjesečna plaća direktora Društva u iznosu od 5,00, a izvršnim direktorima u iznosu od 4,7 prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji BiH u prethodna tri mjeseca, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, uvećana za svaku godinu navršenog staža za 0,6%” – potvrđeno je za Index.ba iz Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izvor: Index.ba

Povezane vijesti