Autor: Klix.ba | Foto: BHRT

Pao izvještaj o radu FTV-a: Direktoru mandat istekao prije 9 godina, sporan i upravni odbor

by fer_urednik

Na jučerašnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH zastupnici su izglasali obaranje izvještaja Federalne televizije, a povodom situacije u ovom dijelu javnog servisa oglasio se i zastupnik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

On je naglasio kako Federalna televizija netransparentno provodi konkurs za glavne urednike, nema predstavnike javnosti u upravnim tijelima, a nema ni tragova restrukturiranja u skladu s onim što zahtijeva digitalno doba.

“Generalnom direktoru FTV-a mandat je istekao prije devet godina. Upravni odbor FTV-a broji jednog člana. Ko odobrava nabavke koje prelaze 100 hiljada KM, ko finansije uopšte nadgleda?”, rekao je Čamdžić.

Nakon toga, osvrnuo se i na politizaciju javnog servisa.

“Na svu sreću izvještaji su pali, ali je simptomatično da ih je dio stranaka u vlasti podržao, recimo SDA. To ponešto govori o politizaciji ove kuće te ko se njom želi okoristiti u izbornoj godini”, ističe se u saopćenju.

Na kraju, naglasio je kako javni servis mora biti u funkciji potreba građana.

“Mi u planu imamo ozbiljnu reformu javnog servisa koji će biti u funkciji zadovoljenja potreba građana za kulturnim, obrazovnim i zabavnim sadržajima te potreba koje se tiču objektivnijeg informisanja, što je FTV vremenom izgubio lošim poslovanjem koje je jučer sankcionisano”, zaključio je Čamdžić.

Povezane vijesti