OSTAVKA ČLANOVA ODBORA ZA REVIZIJU OTKRILA: Elektroprivreda BiH „frizira“ izvještaje da bi sakrila loše poslovanje

by fer_urednik

Pola godine nakon imenovanja, dva od tri člana Odbora za reviziju Elektroprivrede BiH podnijela su ostavku na ove poslove. Prvi je to 14. decembra učinio dr. Haris Jahić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu navodeći da su i eksterna i interna revizija formalnost. Pri tome je dao naznaku da se izvještaji „friziraju“ kako bi se skrila slika lošeg finansijskog poslovanja.

„Preporuke revizora se samo gomilaju iz godine u godinu na kojima se ništa ne radi. Najčešće spominjani problemi su (koji svi znaju) vrednovanje ulaganja u druga pravna lica (od kojih neka imaju gubitak iznad visine kapitala, što je apsolutni nonsens) od nekoliko stotina miliona KM koji su itekako upitni. S tim u vezi, pozicija koja se računovodstveno problematizira kod svih revizora jesu „avansi“ firmama kćerkama. Svjesno izbjegavanje obračuna amortizacije kod pojedinih firmi kćerki da bi se umanjio negativni finansijski rezultat evidentiranjem na kontu „stalnih sredstava namijenjenih prodaji“ i slični postupci „kreativnog“ računovodstva ne doprinose fer i korektnom finansijskom izvještavanju“, navodi pored ostalog Jahić u tekstu ostavke.

FAKSMIL IZ JAHIĆEVE OSTAVKE

FAKSMIL IZ JAHIĆEVE OSTAVKE

Dan nakon Jahića, ostavku je podnijela i Fikreta Bešović. Razloge nije opširnije obrazlagala, navodeći tek da postoji neslaganje sa druga dva člana Odbora.

Preostali član i predsjednik Odbora je Almira Zulić-Burek, kadar SDA od povjerenja federalnog premijera Fadila Novalića. Bila je i u ranijem sazivu Odbora, a poznatija je kao direktorica vogošćanskog Pretisa. Žurnal je pisao o njenim „poslovnim poduhvatima“ odnosno sumnjivoj saradnji Pretisa sa privatnom firmom „Termo Metal Resist“ koja je bila vlasništvu federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i člana Novalićeve porodice. Sarajevsko kantonalno tužilaštvo je prije pola godine o tim transkacijama započelo istragu.

Uzgred, brat Almire Zulić-Burek je Almir Zulić, direktor “TTU energetik”, jedne od firmi kćerki Elektroprivrede BiH, što je u suprotnosti sa njenom izjavom da nema direktni ili indirektni finansijski interes u Elektroprivredi BiH i povezanim društvima.

IZJAVA O NEPOSTOJANJU INTERESA ALMIRE ZULIĆ-BUREK

Pored “TTU energetik”, firme kćerke čije poslovanje Haris Jahić u ostavci posebno apostrofira su “Iskraemeco“, “Eldis Tehnika“, ”ETI” te “Hotel Makarska“, što će biti tema posebne priče.

Ukratko, prema navodima ozbiljnih izvora Žurnala iz Elektroprivrede BiH, radi se o svojevrsnom kreiranju finansijskih izvještaja koje obavljaju ljudi od povjerenja unutar ovog javnog preduzeća!

“Oni kontrolišu baze podataka iz kojih se po potrebi koriguju i brišu informacije o stvarnom stanju u ovom javnom preduzeću. Godinama se unaprijed zna ko će održavati Oracle hardver, Oracle licence, Oracle aplikacije“, navode naši izvori.

SAP ERP je softver pomoću kojeg se prate svi finansijski procesi unutar preduzeća, od knjigovodstva, obračuna plata, kupoprodaje. Kontrolišući SAP ERP sistem te Oracle baze podataka imaju uvid u sve finansijske procese, kompletno stanje rada i poslovanja.

Elektroprivredu BiH izvarali su zagrebački B4B i beogradski „SAP West Balkans“ o čemu je Žurnal nekoliko puta pisao. U posjedu smo zapisnika sastanka kojeg su članovi uprave Elektroprivrede BiH imali sa predstavnicima SAP West Balkans iz Beograda održanog maja 2017. godine o pitanju održavanja licenci. U to je vrijeme zahtjevano da Elektroprivreda BiH plati retroaktivno održavanje SAP sistema! Pri tome, cijena te usluge je 22% od cijene softvera. Dakle EP BiH bi toliko trebala platiti za svaku godinu (ne)održavanja SAP sistema!?

IZVOD IZ ZAPISNIKA SASTANKA

Posao je sada preuzela banjalučka firma “Lanaco” vlasništvo Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a.

Tako je posljednjih dana ove godine raspisan tender za održavanje Oracle licenci vrijedan 1,1 milion konvertibilnih maraka te još jedan vrijednosti od 95.000 KM, pisanog za “pouzdanog partnera”.  Pouzdanost u ovom slučaju znači da se ne zamara mnogo ukoliko iz sistema “nestane” pokoji dokument.

Ostavka članova Odbora za reviziju mogla bi označiti početak priče ne samo o zloupotrebi informatičkog sistema nego i poslovanju firmi kćerki, te posebno i eksternoj reviziji Elektroprivrede BiH. U periodu 2018-2020 taj posao je povjeren banjalučko-beogradskoj firmi “Grant Thornton” koju je osnovao bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić, dok je za ovu i narednu posao dobila zagrebačka firma BDO.

Izvor: Žurnal.info

Povezane vijesti