Elektroprivreda BiH: Gubici preduzeća u sljedećoj godini mogli bi biti 85 miliona KM

by fer_urednik

Dom naroda Parlamenta FBiH izglasao je jučer dopune Zakona o električnoj energiji koje podrazumijevaju ograničavanje poskupljenja električne energije na 20 posto te da ukoliko bude najavljeno veće poskupljenje, Vlada Federacije može reagovati.

Ranije je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio dopune koje su podrazumijevale da granica za reakciju Vlade FBiH bude ukoliko poskupljenje bude veće od 50 posto, ali s obzirom na to da je usvojen drugačiji tekst na Domu naroda, Zakon se opet vraća na Predstavnički dom.

Oglasili su se tim povodom i iz Elektroprivrede BiH, odakle su poručili da ukoliko dopune zakona koje su usvojene u Domu naroda, uz amandmane zastupnika, u istom tekstu budu odobrene i u Predstavničkom domu, amandmani će biti “u potpunosti neprovodivi i neće voditi rješenju problema zbog pravnih nejasnoća koje sadrže”.

“Provedba dopuna zakona uz uložene amandmane za JP Elektroprivreda BiH znače poslovanje s gubitkom u iznosu od 85 miliona KM u narednoj godini, zbog čega neće biti moguće ispunjenje obaveza iz sporazuma postignutog sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika u FBiH o povećanju cijene uglja za 20 posto. Provedba dopuna zakona uz uložene amandmane značila bi i direktno ugrožavanje finansiranja realizacije planiranih investicionih projekata, prvenstveno izgradnje novih proizvodnih kapaciteta i revitalizacije i osavremenjivanja postojećih, koji su neophodni za obezbjeđenje vlastite proizvodnje električne energije i snabdijevanje krajnjih kupaca na duži period”, poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Dopune Zakona o električnoj energiji usvojene u Domu naroda FBiH uz uložene amandmane, dodaju, znače svjesno uništavanje JP Elektroprivreda BiH, “najznačajnijeg privrednog subjekta u državi BiH čije je funkcionisanje i poslovanje od posebne važnosti za održivost integriteta i stabilnosti elektroenergetskog sistema, privrednog razvoja i ekonomskog zdravlja BiH”.

Izvor: Klix.ba

Povezane vijesti