Autor: Klix.ba | Foto: F. K./Klix.ba

Željeznicama Federacije BiH dodijeljeno 20,5 miliona KM za unapređenje poslovanja

by fer_urednik

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o transfer Željeznicama FBiH, utvrđenog Budžetom FBiH za 2023. godinu.F. K./Klix.b

Ovaj program vrijedan je ukupno 14,5 miliona KM. Od toga sredstva od 14 miliona KM će biti raspoređena Željeznicama FBiH i to za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture planirano je 11.900.000 KM, za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja 2.000.000 KM, te za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog kombinovanog saobraćaja 100.000 KM.

Iznos od 500 hiljada KM namijenjen je za Bosanskohercegovačku željezničku javnu korporaciju.

Svrha ovog programa je provođenje Zakona o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja po kojem Federacija BiH finansira održavanje željezničke infrastrukture, te sufinansira željeznički putnički i kombinovani saobraćaj.

Također, odlukom se finansira rad BH željezničke javne korporacije po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije, u odnosu 60:40.

Korisnicima transfera sredstva će se doznačiti u šest jednakih mjesečnih iznosa u prvoj polovini 2023. godine, a oni su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski.

Vlada je danas donijela i Odluku o dodjeli sredstava Željeznicama FBiH za izmirenje obaveza finansijske konsolidacije u iznosu od šest miliona KM.

Povezane vijesti