Autor: odgovorno.ba | Foto: vlada.ks.gov.ba

U Kantonu Sarajevo, Izvještaji o poslovanju JP iz 2022. razmatraju se 2024. godine

by fer_urednik

U Kantonu Sarajevo, krajem februara 2024. godine, razmatraju se izvještaji o poslovanju iz 2022. godine.

Na trećem nastavku 11. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, razmatrali su se sljedeći izvještaji o poslovanju:

  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu;
  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “POKOP” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu;
  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “SARAJEVOGAS” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu;
  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “RAD” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu;
  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “PARK” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu;
  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Tržnice-pijace” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu;
  • Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Toplane-Sarajevo” d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu.

Za ove izvještaje o poslovanju, vođena je objedinjena rasprava na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Diskutovalo se o stanju u razmatranim javnim preduzećima, problemima sa kojima se suočavaju, ali i prijedlozima kako da se unaprijedi postojeće stanje sa krajnjim ciljem da usluge koje se pružaju građanima budu poboljšane. Pojedini zastupnici dotakli su se i toga da je za unapređenje postojećeg stanja potrebna puno veća koordinacija između nadležnog ministarstva i komunalnih javnih preduzeća. Nakon iscrpne rasprave, zastupnici su usvojili svih sedam izvještaja o poslovanju kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, gdje je većina zastupnika glasala ZA, sa par izuzetaka.

Bolji nadzor i kontrola nad radom javnih preduzeća su ključni preduslovi za unapređenje njihovog rada, naročito u domenu transparentnosti i odgovornosti. U tom kontekstu posebnu ulogu ima razmatranje godišnjih izvještaja o poslovanju javnog preduzeća koji bi trebao da sadrži pokazatelje o uspješnosti rada konkretnog preduzeća. Upravo ti pokazatelji su početna tačka za zastupnike, koji kroz raspoložive mehanizme mogu otvoriti raspravu, pozvati na odgovornost direktore javnih preduzeća, direktno od njih tražiti odgovore na pitanja i dodatna pojašnjenja, na kraju čega dolazi do usvajanja, odnosno neusvajanja izvještaja, s ciljem da se spriječi dalje loše poslovanje ili koriguje neodgovorno ponašanje odgovornih.

Činjenica da se početkom 2024. godine razmatraju izvještaji iz 2022. godine je apsurdna. Javna preduzeća se nalaze u sve većoj krizi a reakcije odgovornih institucija su sve samo ne blagovremene. Kako je moguće pristupiti rješavanju problema i raditi na unapređenju sektora javnih  preduzeća ako se o njihovom poslovanju raspravlja na osnovu informacija koje su stare nekoliko godina?

Krajnje je vrijeme da sve institucije zadužene za razmatranje izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ozbiljno shvate svoju ulogu koju imaju u ovom jako značajnom procesu i počnu raditi na način da se zaista unaprijedi poslovanje javnih preduzeća.

Povezane vijesti