Autor: rtvbn.com | Foto: rtvbn.com/agencije

Srpska funkcioniše po volji i željama moćnih pojedinaca?!

by fer_urednik

U Republici Srpskoj funkciju vršioca dužnosti, od lokalnih do republičkih institucija i javnih preduzeća, nezakonito vrši preko 700 ljudi. I kao da ni to nije dovoljno, Vlada Srpske povremeno ih razriješi dužnosti pa ih opet imenuje. Ovaj put doneseno je takvih 6 odluka o razrješenju i ponovnom imenovanju. I to sve naravno bez konkursa.

– Zarobiti čovjeka čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njim, rekao je svojevremeno Ivo Andrić.

To se u Republici Srpskoj svakim danom već skoro deceniju potvrđuje jer su baš naši VD direktori odnosno vršioci dužnosti direktora brojnih javnih preduzeća u fazi čekanja čak i po nekoliko godina.

Na taj način se krši zakon jer status VD direktora treba da traje najkraće 3, a najduže 9 mjeseci. I kao da ni to nije dovoljno, valjda da bi se osvježio VD status, Vlada Srpske ih ponekad razriješi i ponovo vrati na istu funkciju.

Tako je Vlada na 68. sjednici razriješila i ponovo imenovala članove upravnog odbora Studentskog centra Nikola Tesla Banjaluka i Lukavica.

Vladimir Glišić razriješen je s funkcije pomoćnika direktora glavnog republičkog inspektora za rad, a zatim postavljen na isto mjesto na period od 90 dana.

Ista sudbina zadesila je i Milorada Narića, v.d. pomoćnika direktora u Inspektoratu RS, kao i Darka Banjca koji je još prije četiri godine prvi put imenovan na mjesto v.d. direktora „Mlječanice“.

– Ovaj put mu je mandat produžen na dva mjeseca ali nema sumnje da će nakon toga uslijediti novi v.d. status. Funkcije v.d. direktora služe i kao jedan vid ucjene, jer Vlada u svakom trenutku može smijeniti svakog v.d. direktora bez nekog dodatnog obrazloženja, a ne radi to, smatra pravni stručnjak Milan Blagojević .

„Time se ti ljudi pretvaraju u korisne izvršioce potreba moćnih pojedinaca stranaka koji na taj način izvlače novac i iz ustanova organa preduzeća kojima upravljaju vršioci dužnosti direktora a ne direktori to je usuđujem se reći baš i svojevrsni kriminal i kriminalni način upravljanja ljudima kojim se zarobljavaju ne samo ti pojedinci nego i kompletna država i društvo“, smatra Blagojević.

Dodatni problem je i to da većina njih za te pozicije ne ispunjava čak ni najosnovnije uslove, tačnije nemaju potrebnu školsku kvalifikaciju za tako nešto.

Tako na primjer imamo situaciju da su poljoprivredni inžinjeri direktori strateških sistema u Elektropirvredi ili da elektroinžinjeri vode veterinarske zavode.

„To je Radovan Višković objasnio rečenicom, mi njih držimo u statusu VD da bi oni nas dobro slušali  i to je nažalost sušta istina. I na taj način Višković priznaje da je napravljena partokratska država u kojoj svi oni funkcioneri koji obavljaju funkcije moraju da slušaju one koji su na vlasti vladajuće a ako ne slušaju onda ih je lako smijeniti“, kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Možda ih je lako smijeniti ali postavlja se pitanje zašto to ne bude trajno smjenjivanje nego ih Vlada razriješi pa ponovo imenuje na iste funkcije VD direktore. Možda to rade da bi formalno ispunili zakonsku obavezu za trajanje vd mandata ili se nešto drugo krije iza zavjese zvane VD funkcije?

„Imenovanje VD direktora  posmatrano iz njihovog ugla za njih ima mnogo pogodnosti jedno od tog je mogućnost disciiplinovanja s obzirom da znamo da se na VD ne dolazi  nekim znanjem i zapaženim rezulatima dolazi se stranačkim imenovanjima i podjelom plijena tako da se vjerovatno koalicioni partneri   mogu lakše diciplinovati jer se mogu lako postaviti i skinuti kad to bude njima odgovaralo“, ističe Tanja Vukomanović, poslanik PDP u NS RS.

I sve dok god nam zakon budu kršili oni koji ga i donose, i dok se ne uspostavi odgovornost za one koji krše zakonska rješenja, Republika Srpska će funkcionisati po voljama i željama moćnih pojedinaca.

Povezane vijesti