Radne grupe parlamentaraca/ki: Definirane oblasti za unapređenje poslovanja javnih preduzeća, politizacija i dalje ključni problem

by fer_urednik

Tri radne grupe parlamentaraca i parlamentarki na nivoima entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Kantona Sarajevo, definisale su četiri ključne oblasti za unapređenje poslovanja javnih preduzeća u BiH.

Transparentnost u radu, odgovornost za rezultate poslovanja javnih preduzeća, kontrola nad radom javnih preduzeća i depolitizacija su prepoznate od strane predstavnika zakonodavne vlasti i Centara civilnih inicijativa (CCI) kao četiri prioriteta za rješavanje problema politizacije javnih preduzeća i nedovoljne efikasnosti u njihovom radu. To su zaključci drugog kruga sastanaka parlamentarnih radnih grupa okupljenih s ciljem unapređenja poslovanja i depolitizacije javnih preduzeća, a kako bi javna preduzeća bila efikasnija i pružala kvalitetnije usluge građanima.

Javna preduzeća u najvećoj mjeri nemaju javno dostupne informacije o svom poslovanju niti podatke o rukovodećim kadrovima. Iako bi javna preduzeća morala jednom godišnje dostavljati nadležnim institucijama izvještaje o radu, u praksi se izvještaji ne dostavljaju redovno, a kada se i dostave, nadležne institucije nisu dužne da razmatraju te izvještaje, zbog čega veliki broj javnih preduzeća ne prolazi nikakvu vrstu kontrole nad njihovim radom. Dodatno, javna preduzeća su pod direktnom kontrolom političkih stranaka i na rukovodećim pozicijama skoro isključivo se zapošljavaju stranački kadrovi, što najčešće dovodi do loših rezultata poslovanja i loših javnih usluga za građane. – pokazalo je istraživanje CCI-a.

Kao odgovor na identifikovane probleme po oblastima, predstavnici radnih grupa definisali su nacrt preporuka, vodeći se ključnim relevantnim dokumentima koji se tiču unapređenja poslovanja i depolitizacije javnih preduzeća (preporuke EU, MMF-a, Svjetske banke i smjernice OECD-a) i trenutne prakse u njihovom poslovanju (važeće zakonodavstvo i istraživanje CCI-a). Na ovaj način, sačinjen je univerzalan nacrt preporuka prilagođen trenutnom stanju u kojem se nalaze javna preduzeća u BiH i koji se tiče oblasti u kojima su izmjene neophodne da bi javna preduzeća unaprijedila svoje poslovanje.

U narednom periodu, rezultati istraživanja CCI-a i preporuke parlamentarnih radnih grupa bit će predstavljeni na deset javnih događaja na kojima će se javnost i mediji moći detaljnije upoznati sa problemom politizacije javnih preduzeća. Plan je preporuke uputiti u parlamentarnu proceduru radi unapređenja zakonodavnog okvira i praksi u poslovanju javnih preduzeća.

Podsjećamo, članovi radne grupe za nivo FBiH su: zastupnica Elma Đogić (Laburistička stranka), zastupnica Mara Đukić (DF), zastupnik Elvir Karajbić (SDP) i zastupnik Safer Demirović (A-SDA) ispred Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i delegatkinja Mirela Trepanić – Grbešić (Naša stranka), delegatkinja Sandra Imširović (DF), delegat Aner Žuljević (SDP) i Zvonko Marić (SBB) ispred Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Članovi radne grupe za nivo Republike Srpske su: poslanica Gordana Vidović (PDP), poslanica Ivanka Marković (SDS), poslanica Spomenka Stevanović (DEMOS), potpredsjednik NSRS Denis Šulić (SNSD) i poslanik Marinko Dragišić (US) ispred Narodne Skupštine Republike Srpske.

Članovi radne grupe za nivo Kantona Sarajevo su: zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić (NiP), zastupnica Segmedina Srna – Bajramović (SDP), zastupnica Vildana Bešlija (Naša stranka), zastupnik Damir Nikšić (samostalni zastupnik) i zastupnik Sead Milavica (DF).

Iz CCI-a naglašavaju da je neophodno hitno djelovati na rješavanju nagomilanih problema u javnim preduzećima, a jedno od rješenja je formiranje nezavisnih tijela i parlamentarnih grupa koji će raditi na unapređenjima.

Povezane vijesti