Autor: capital.ba | Foto: Pixabay

Pogledajte koje firme će dobiti najviše trupaca od „Šuma Srpske“

by fer_urednik

BANJALUKA – Sa mjesec dana zakašnjenja „Šume Srpske“ su objavile spisak preduzeća sa kojima će biti zaključeni ugovori za ovu godinu.

Prema tom spisku, najveće količine dobiće preduzeća u okviru „Fagus grupe“ – ukupno 26.573 metara kubnih trupaca.

Odmah iza „Fagusa“ su preduzeća „Nova DI Vrbas“ i Nova DIPO“, u vlasništvu biznismena Ljubomira Ćubića koje su zajedno dobile 25.595 kubika.

Slijedi „Drvoprodex“ iz Srpca koji je dobio  16.335 kubika, „Mega drvo“ iz Bijeljine sa 14.604 kubika, „Savox“ Milići sa 14.000 kubika i „Petroprojekt“ Bratunac sa 12.893 kubika.

Proizvođači do 30. januara mogu slati prigovore, a kompletan prijedlog rang liste možete pogledati OVDJE.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je za CAPITAL da ugovori još nisu potpisani, ali da je dobro što je objavljena rang lista subjekata koji su aplicirali i koji sada imaju rok od tri dana da ulože prigovor ako za to imaju razlog.

„Nakon što se riješe prigovori ako ih bude, krenuće potpisivanje ugovora, a ja očekujem da to bude iduće sedmice“, rekao je Šinik i dodao da u prethodnih mjesec dana nije bilo ugroženo poslovanje privrednika jer su svi dobili određene količine sortimenata.

Kazao je da će uvijek biti pojedinačnih primjedbi, ali da je ključno da se „Šume“ pridržavaju pravila koja su ustanovljena i da nema nikakvih favorizovanja.

Iako su dobili najviše trupaca, generalni direktor „Fagusa“ Miroslav Malijević kaže za CAPITAL da su to znatno manje količine sirovine nego što je predviđeno desetogodišnjim i petogodišnjim ugovorima koje su ranije potpisali sa ovim javnim preduzećem.

Zbog toga će tražiti poštovanje ranije potpisanih ugovora.

„Mi ćemo tražiti količine koje nisu ispoštovane ugovorom u prethodnim godinama“, rekao je Malijević.

Direktor „Drvoprodexa“ Darko Partalo kaže da još nije vidio rang listu, ali ističe da na raspodjelu utiče rezultat poslovanja, dok je najvećim strateškim preduzećima koji imaju višegodišnje ugovore smanjena vrijednost boda, na osnovu kojeg oni dobijaju sirovinu, kako bi ta raspodjela bila što pravednije raspoređena.

„Šume Srpske“ još nisu potpisale ugovore sa drvoprerađivačima za ovu godinu, iako je proteklih godina praksa bila da se oni zaključe do kraja decembra, a kao razlog u resornom ministarstvu su naveli kašnjenje sa dostavljanjem podataka, kao i formiranje nove Vlade RS.

Povezane vijesti