Ovo je lista kompanija iz Federacije BiH koje su najveći dužnici

by fer_urednik

Na kraju prošle godine 4.405 privrednih subjekata u Federaciji BiH imalo je dug po osnovu poreza, doprinosa, taksa i drugih naknada veći od 50.000 KM, a ukupan dug veći je od 2,68 milijardi KM, dok je dug prvih deset premašio milijardu KM.

Najveći dužnik je firma Željeznice FBiH, čiji je dug 31. decembra iznosio oko 188 miliona KM. Na drugom mjestu je Rudnik mrkog uglja Zenica sa dugom od oko 155 miliona KM, objavila je Poreska uprava FBiH.

Treći najveći dužnik po istom osnovu je rudnik Kreka sa dugom od nešto više od 124 miliona KM, a među najvećim dužnicima je i sarajevsko preduzeće Gras, čiji je saldo duga na kraju prošle godine iznosio skoro 120 miliona KM.

Rudnici Breza i Kakanj duguju po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada više od 196 miliona KM, od čega se oko 113 miliona KM odnosi na dug Breze, dok dug rudnika Kakanj iznosi skoro 83 miliona KM.

Među 10 najvećih dužnika su Univerzitetska klinička bolnica Mostar sa dugom od oko 69 miliona KM, sarajevska Hidrogradnja u stečaju čiji dug iznosi preko 66 miliona KM, te Autoceste FBiH sa dugom većim od 61 miliona KM i Željezara Zenica u stečaju čiji je dug po osnovu poreza, doprinosa, taksa i naknada 31. decembra prošle godine iznosio skoro 53 miliona KM.

Izvor: Klix.ba

Povezane vijesti