Autor: Danas.rs | Foto: Danas.rs

Nadzor javnih preduzeća u Srbiji od 2023. putem softvera

by fer_urednik

Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 1. januara 2023. godine sprovodit će se putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede, a u okviru Projekta „Reforma lokalnih javnih finansija II“ (RELOF 2), koji podržava Vlada Švicarske.

Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su ministarica privrede Srbije Anđelka Atanasković i ambasador Švicarske u Srbiji Urs Šmid.

„Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izvještavanja, najprije lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu“, rekla je Atanasković, prenijelo je ministarstvo.

Prema njenim riječima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

„Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izvještavanja prati se opredeljenje Vlade Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izvještavanja olakša poslovanje i unaprijedi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede“, kazala je ona.

Kako je dodala, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji će doprinijeti boljem praćenju, izvještavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Ukazano je da softver podržava precizno planiranje i izvještavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švicarske u Srbiji Urs Šmid zadovoljan je što je njegova zamlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.

„Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švicarske Srbiji i smatramo da je unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švicarske“, rekao je ambasador i najavio novi program Švicarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

Vlada Švicarske je putem Projekta RELOF2 za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima.

U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korisnike budućeg softvera u gradskim i oćinskim upravama i lokalnim javnim preduzećima.

Povezane vijesti