Autor: Klix.ba

Vlada FBiH za plate radnika Zraka i druge obaveze preduzeća izdvojila 250.000 KM

by fer_urednik

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo.

Ovom Odlukom Vlada, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrava da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju, koja su deponovana na transakcijskom računu posebnog fonda ove banke, otvorenog kod Centralne banke BiH, budu doznačena sredstva Zraku d.d. Sarajevo u iznosu od 250.000 KM.

Sredstva su namijenjena za obaveze prema radnicima po osnovu neisplaćenih plaća od 135.734,39 KM, za dio duga prema JP Elektroprivreda BiH Sarajevo od 40.000 KM, obaveze po odluci Vlade FBiH od 68.265,61 KM, te za zaštitarsku agenciju 6.000 KM.

Sredstva će RB FBiH uplatiti na transakcijski račun Zraka, nakon što Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i ovo privredno društvo potpišu ugovor o realizaciji dodijeljenih grant sredstava, kojim će biti precizno definisana prava i obaveze ugovornih strana.

Podsjetimo, 15 radnika firme “Zrak” 12. maja stupilo je u štrajk glađu u namjeri da natjeraju Vladu Federacije BiH da ispuni njihove zahtjeve.

Kao glavni razlog štrajka, radnici su naveli konstatno ignorisanje Vlade FBiH i resornog ministra Nermina Džindića.

Općina Novi Grad Sarajevo ranije je pozvala Vladu FBIH da preuzme dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima firme nastalim u proteklim godinama, a da upravljanje firmom prepusti Općini Novi Grad kako bi se pokušala spasiti nakon više od 75 godina tradicije u ovoj oblasti.

Radnicima se duguje se oko četiri miliona KM, u šta spadaju potraživanja iz prethodnih godina za plaće, doprinose i dugovanja po osnovu tužbi. Radi se o preduzeću koje je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH. Zbog mnoštva problema proizvodnja u fabrici je nekoliko puta posljednjih mjeseci obustavljana, a radnici su štrajkovali.

Povezane vijesti