Autor: Akta.ba | Foto: Akta.ba

Svaka kap i kilovat su važni: Završna konferencija za vodovodna preduzeća u BiH i CG

by fer_urednik

Završna konferencija za vodovodna preduzeća u BiH i CG biće organizirana kao finalni događaj projekta i održana 25. i 26. maja 2022. godine putem Zoom platforme.

Sektor vodosnabdijevanja u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se suočava sa brojnim izazovima: neoprihodovana voda, manjak kvalificiranih ljudskih resursa na upravljačkim i tehničkim pozicijama, stari i neefikasni energetski sistemi, nedovoljno tehničkog znanja za kreiranje investicijskih ciljeva u kontekstu poboljšanja energetske i vodne efikasnosti, nejednak pristup vodi za sve građane.

Ovi izazovi su rezultat ekonomske situacije, ali i tradicionalnog pristupa da se voda tretira kao socijalna kategorija.

Evropska unija je prepoznala ove probleme i finansijski podržala provedbu “Akcije za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja” u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja. Projekat provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz BiH te Crnogorski centar energetske efikasnosti iz CG.

Tokom trideset mjeseci implementacije projekta ostvareni su značajni rezultati sa aspekta ojačavanja kapaciteta vodovodnih preduzeća za resursno efikasniji rad i poslovanje, umrežavanja svih relevatnih interesnih strana sektora vodosnabdijevanja u BiH i CG te provedbe specifičnih demonstracijskih aktivnosti za deset pilot vodovoda koje su već rezultirale smanjenjem neoprihodovane vode i troškova električne energije.

Završna konferencija biće organizirana kao finalni događaj projekta i održana 25. i 26. maja 2022. godine putem Zoom platforme. Očekuje se učešće predstavnika javnih vodovodnih preduzeća, predstavnika njihovih osnivača (općina i gradova) u prekograničnom području BiH – CG, ministarstava  za resore vodoprivrede, energetike i zaštite okoliša, fondova za zaštitu okoliša/energetsku efikasnost, agencija za vode, saveza općina i gradova, asocijacija vodovodnih preduzeća, finansijskih institucija, konsultantskih kompanija, nevladinih udruženja, agencija za razvoj i saradnju te drugih relevantnih interesnih strana iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Fokus događaja biće predstavljanje rezultata projekta te iskustava njegovih direktnih korisnika. Istovremeno, putem dvije panel diskusije, ključni akteri sektora vodosnabdijevanja razgovarat će o aktualnim temama i izazovima čije je prevazilaženje neophodno za održiv razvoj vodovodnih preduzeća i pružanje kvalitenih usluga svim korisnicima.

Cilj projekta je ojačati održivi razvoj u prekograničnom području primjenom zajedničkih akcija na poboljšanju energetske i vodne efikasnosti vodosnabdijevanja. U tom pogledu, kroz projekat je postignuto:

Jačanje kapaciteta za energetski i vodno efikasan sektor vodosnabdijevanja kroz provedbu treninga i pilot akcija.

Promocija EU standarda, politika i praksi za efikasno korištenje resursa u sektoru vodosnabdijevanja kroz održavanje interaktivnih konferencija i oglašavanje na društvenim mrežama.

Uspostavljanje jakih odnosa između relevantnih interesnih strana i postavljanje čvrstih temelja za buduće velike intervencije u sektoru, što će u konačnici doprinijeti jednakom pristupu uslugama za sve građane.

Više informacija o projektu i samom događaju možete pronaći na zvaničnoj webstranici projekta: www.efikasnostvodovoda.com. Za redovno praćenje projektnih aktivnosti pridružite se Cener 21 zajednicama na Facebook, LinkedIn i Twitter.

Povezane vijesti