Kroz projekat RELOF2 do unapređenja nadzora nad javnim preduzećima u Zrenjaninu

by fer_urednik

ZRENJANIN – RELOF2 projekat već godinu dana uspešno sarađuje sa Gradom Zrenjaninom u oblasti unapređenja nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.  Jedna od dogovorenih aktivnosti bila je izrada Dijagnostičke analize nadzora nad javnim preduzećima grada Zrenjanina i nivoa korporativnog upravljanja u javnim preduzećima. Analiza je urađena od strane RELOF2 eksperta i obuhvata snimak stanja, nalaze i preporuke za unapređenje nadzora nad lokalnim javnim preduzećima, kao i unapređenje nivoa korporativnog upravljanja u javnim preduzećima, navodi se na sajtu Gradske uprave Zrenjanin.

Tim povodom, tim projekta Relof2 sastao se danas sa gradonačelnikom Simom Salapurom, članovima Gradskog veća i predstavnicima javnih preduzeća, kako bi im prezentovao rezultate dijagnostičke analize koja treba da doprinese izgradnji jedinstvenog sistema za vršenje nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Prisutne je najpre pozdravio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, a gostima – predavačima poželeo dobrodošlicu u naš grad.

– Ušli smo u program kojim želimo da unapredimo naše funkcionisanje, generalno, nas kao lokalne samouprave i veoma mi je drago što je Zrenjanin u tom programu, a posebno mi je zadovoljstvo što su u timu RELOF i naše Zrenjaninke koje se time ozbiljno bave i pokušavaju da nam skrenu pažnju kako da unapredimo rad lokalne samouprave, posebno kada su u pitanju finansije, u koordinaciji sa našim javnim preduzećima – rekao je gradonačelnik.

Vesna Kopanja, lider komponente za unapređenje nadzora nad fiskalnim rizicima jedinica lokalne samouprave projekta Relof2 kazala je da se pre godinu dana Grad Zrenjanin, zajedno sa partnerima – Opštinom Sečanj i Žitište uključio u Relof 2 .

– Jedna od komponenti tog projekta jeste unapređenje nadzora nad radom javnih preduzeća. Mi smo u ovih godinu dana uradili procenu spremnosti grada Zrenjanina da vrši nadzor, jer Grad, kao osnivač, mora imati ulogu odgovornog osnivača da vodi računa o tome kako posluju njegova javna preduzeća. S druge strane, vodili smo procenu nivoa korporativnog upravljanja u zrenjaninskim javnim preduzećima, jer je to veoma bitna stavka za odnos između osnivača i samog javnog preduzeća – objasnila je Kopanja.

Navela je i da je na osnovu te dve velike analize urađena Dijagnostička analiza koja je danas prezentovana, a na kojoj treba da se vidi šta je to što Grad Zrenjanin zajedno sa javnim preduzećima može u narednom periodu da unapredi, kako bi javna preduzeća funkcionisala bolje, efikasnije i transparentnije.

Projekat RELOF2 sprovodi se uz podršku švajcarske vlade, a partneri projekta RELOF2 su 48 opštine i grada, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo rudarstva i energetike i AP Vojvodina i Fond „Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine.

Izvor: https://vojvodinauzivo.rs/

Povezane vijesti