Autor: energologija.com | Foto: energologija.com

Državna preduzeća u Srbiji : gubitaši koji opterećuju poslovanje privrede

by fer_urednik

Državna preduzeća u Srbiji su gubitaši koji opterećuju poslovanje privrede i odgovorna su za čak 42 % kumulativnih gubitaka.

Sektor državnih preduzeća u Srbiji je predimenzioniran, neefikasan i nereformisan, a obuhvata preko 1.500 preduzeća, u kojima je zaposleno preko 193.000 radnika, navedeno je analizi Lokalna javna preduzeća:nerešeni izazovi i reformski prioriteti konsolidacijeobjavljenoj u časopisu Makroekonomske analize i trendovi.

Obaveze državnih preduzeća premašile su 24 milijarde evra, što je gotovo četvrtina ukupnih obaveza privrede u Srbiji.

Uporedna analiza državnih preduzeća u državama u tranziciji pokazala je da su veličinai rizici poslovanja različiti od zemlјe do zemlјe, ali je zajedniči zaključak da su, u većini sektora, manje profitabilna od privatnih firmi.

Razlozi su nasljeđeni problemi iz socijalizma, efekti privatizacije i slabe institucije, navodi se u analizi.

Sve je stalo samo broj zaposlenih raste

U Srbiji je aktivno i oko 500 lokalnih javnih preduzeća, od koji su više od 50 % javna komunalna preduzeća. U njima je zaposleno preko 57.000 radnika, što je 4,5% ukupnog broja zaposlenih u privredi.

Njihov doprinos privrednom rastu, odnosno BDP-u Srbije je, iz godine u godinu sve manji i sa 1,7% u 2015. godini, pao je na 1,49% u 2021. godini.

Sve klјučni pozicije u poslovanja komunalnih preduzaća u periodu 2015-2021. godine imala su trend pada, osim broja zaposlenih. Istovremeno, njihove ukupne obaveze dostigle su 1,7 milijardi evra.

Kumulativni gubitak “komunalaca” u 2021. premašio je 700 miliona evra, što je 2,2% svih gubitaka u srpskoj privredi.

Najveće kumulirane gubitke po zaposlenom napravilo je 20 lokalnih komunalnih preduzeća (77,2% svih gubitaka), a prednjače JKP Gradska toplana Zrenjanin (143,5 hilј. EUR) i JKP Toplana Bor (130 hilј. EUR). U grupi 20 najvećih gubitaša nalazi se 8 vodovoda i 6 toplana.

I dok je praksa u EU da se subvencionišu samo komunalna preduzeća iz oblasti kopnenog saobraćaja, strukturna analiza je ukazala da, u Srbiji, visoke iznose subvencija dobijaju preduzeća i iz ostalih oblasti. Od ukupnih subvencija u 2021. godini, koja su iznosila 123,8 miliona evra, jedna četvrtina je bila usjmerena na JKP GSP Beograd.

Povezane vijesti