Autor: Tijana Grujić, srpskainfo.com

Do koga je?

by fer_urednik

Finansijski rezultat javnog preduzeća „Šume RS“ opet je izuzetno loš. Njihova godišnja dobit je na nivou poslovanja seoske trgovine ili nekog kioska.

„Šume RS“, koje gazduju sa oko milion hektara šume, prošle godine iskazale su dobit od tričavih 44.491 KM! Devet organizacionih dijelova javnog preduzeća poslovale su sa gubitkom od oko 3,6 miliona KM, dok su preostala 23 organizaciona dijela prikazala dobit nešto veću od 3,6 miliona KM.

– Ministarstvo je dalo nalog upravi i Nadzornom odboru da uradi analizu poslovanja svih organizacionih dijelova, naročito gubitaša, kako bi se utvrdili razlozi za loše poslovanje. Ministarstvo će tražiti odgovornost za rukovodioce u organizacionim dijelovima gdje se utvrdi da je uzrok slabog poslovanja loša organizacija rada, nestručnost u rukovođenju ili drugi razlog subjektivnog karaktera – kratka je poruka iz resornog ministarstva.

Još ne znaju uzroke lošeg poslovanja!?

Samo godinu prije je održana tematska sjednica Vlade RS o poslovanju JP “Šuma RS” nakon koje su smijenjeni direktori na čelu šumskih gazdinstava sa gubicima. Baš je nakon te sjednice Vlade RS poslata poruka kako su im konačno odriješene ruke da postavljaju stručnjake za direktore, a da stranačka pripadnost ne može da bude presuđujući faktor.

Možda su zaista razlozi objektivne prirode za ponovne velike gubitke, a možda nije dobro izabrana struka. A možda je, ipak, opet politika.

Šta će se desiti? Ništa. Eventualno se može desiti neka smjena nakon čega će taj isti direktor osvanuti na drugoj poziciji. I to je to.

Da ipak ne donosimo konačan sud, sačekaćemo prvo rezultate analize koju je naručilo resorno ministarstvo. Kao što još čekamo rezultate istrage velike krađe šume u ŠG “Borja”.

Povezane vijesti