Da li će doći do smjene uprave UNIS “Ginex” d.d. Goražde ili ne..bez pitanja ZAŠTO??

by fer_urednik

Proteklih dana u fokusu javnosti našla se uprava preduzeća UNIS “Ginex” d.d. Goražde i pitanje da li će doći do njene smjene ili ne, pri tome zanemarujući pitanje ZAŠTO je uopšte došlo do ovoga i koji su inače razlozi za smjenu uprave jednog preduzeća??.. Loši rezultati poslovanja? Loše odluke rukovodstva? Smanjenje broja radnih mjesta? Manja dobit preduzeća? Jer ništa od navedenog nije prisutno u konkretnom slučaju.
Podsjećamo, Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS “Ginex” d.d. Goražde za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci.

U obrazloženju odluka Vlade FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je navelo da je Nadzorni odbor privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde 29. aprila 2022. godine dostavio prijedlog kojim se traži od Federalne vlade prethodna saglasnost za razriješenje aktuelne Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, te istovremeno davanje saglasnosti za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave društva i provođenja konkursne procedure.
Ako bi pokušali doći do odgovora Zašto, što se nameće kao logično pitanje za postaviti s obzirom da ovo preduzeće posluje sa uspjehom, zapošljava više od 700 radnika, prošle godine je povećao promet za 53,1 posto, imao je milionsku dobit, jedini odgovori koji su se mogli dobili od nadležnih su oni dostupni iz medija.

„Uzimajući u obzir razloge sadržane u dostavljenom prijedlogu Nadzornog odbora privrednog društva UNIS Ginex d.d. Goražde, koji je u skladu sa članom 257 Zakona o privrednim društvima nadležan da nadzire poslovanje društva i rad Uprave, Ministarstvo je predložilo Vladi FBiH ove odluke.“
Navedeni član predmetnog Zakona reguliše nadležnost i ko može pokrenuti smjenu, ali i dalje se ne dotiče razloga, koji bi trebali da postoje.
Dalje pojašnjenje dostupno iz medija, je ono od strane nadležnog ministra:
„Resorni ministar Nermin Džindić jučer je kazao da su posljednjih sedmica dobili puno pritužbi na rad Uprave i direktorice firme. Te primjedbe, prema njegovim riječima, dolazile su iz nekoliko pravaca.“
I opet, ako se vodimo zdravom logikom, prvi korak bi bio preispitati primjedbe i navode iz pritužbi, pa tek onda na osnovu provjerenih informacija preduzeti druge korake.

Na sreću, zdrave logike običnim građanima i radnicima UNIS “Ginex” d.d. Goražde ne manjka, kao i snage da odbrane ono čijem razvoju su i sami doprinijeli, te su ovaj put uspjeli odbraniti preduzeće od pokušaja nasilnih i neopravdanih napada. Nadzorni odbor Ginexa je nakon zasjedanja sinoć kazao da se odgađa postupanje prema Odluci Vlade FBIH o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razriješenju dužnosti članova Uprave Društva. Razlog tome je bunt radnika preduzeća koji nisu dozvolili da bude smijenjena direktorica Munevera Fočo.
Dalji razvoj situacije, ostaje da ispratimo nakon praznika, tj. krajem iduće sedmice, kada će, nadamo se, zdrav razum i logika preovladati, te ćemo doći do odgovora Zašto je došlo do pokretanja smjene Uprave, te otvoriti i nova ZAŠTO- kao npr. zašto se ne smjenjuju Uprave preduzeća koja godinama rade sa gubitkom, pa čak gubitak i planiraju sve uz odobrenje i bez reakcije nadležnih ministarstva i Vlade FBiH.

Povezane vijesti