Autor: ba.ekapija.com | Foto: Pixabay.com/Blickpixel

Đedović o reformi energetskog sektora: Krajnji cilj da reformišemo javna preduzeća na nivou nadzornih odbora

by fer_urednik
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je cilj da se reformom energetskog sektora u Srbiji, pre svega javna preduzeća, obezbedi da njihovi nadzorni i izvršni odbori efikasnije odlučuju i bolje upravljaju rizicima.
Ona je posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta “Bolja energija”, novinarima rekla da reforma srpskog energetskog sistema obuhvata više javnih preduzeća i da su neki koraci već sprovedeni.
– Pre svega smo se fokusirali na nezavisno sagledavanje energetskog sistema i najneophodnijeg energetskog miksa koji nam je potreban 2050. godine da bismo došli do karbonske neutralnosti. Nastavljamo da radimo na unapređenju efikasnosti i donošenju odluka – rekla je Đedović.
Na pitanje da li je ona kao resorni ministar upućena u to koje je nalazište zlata pronađeno u Srbiji, koje prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima više rude nego u Žagubici, Đedović je odgovorila da jeste.
– Želimo da odredimo okvir pod kojim će se eksploatacija vršiti u smislu zaštite interesa građana. Svaka preuranjena informacija koja ode u javnost može da ima određene posledice i za učesnike ili razne druge aktere, pa morate da shvatite da određene informacije za neko vreme treba da ostanu van domena javnog da bismo stvorili prerogative u postupku pregovaranja – rekla je Đedović.

Povezane vijesti