Čija Vlada, njegov direktor: Novi v.d. direktor GRASA iz SDP-a

by fer_urednik

Centri civilnih inicijativa prateći rad javnih preduzeća i procese imenovanja rukovodećeg kadra u javnim preduzećima, zabilježili su visok stepen politizacije ovog procesa i njegov snažan uticaj na rad javnih preduzeća. Političke partije se ponašaju kao da javna preduzeća pripadaju njima, a ne građanima, a niz posljednjih imenovanja direktora KJKP GRAS-a predstavlja očigledan primjer ove uvriježene prakse.

Nakon što su skupštinski zastupnici izglasali nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo početkom prošle 2020. godine, novu većinu u Kantonu Sarajevo su činile Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH) i Demokratska fronta (DF). Nakon toga, odmah po isteku šestomjesečnog mandata v.d. direktora KJKP GRAS Jakuba Kubura, krajem juna 2020. godine, imenovan je novi v.d. direktor Almir Ahmetspahić, kadar SDA.

Početkom ove 2021. godine, “četvorka” koju čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB) preuzimaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo i imenuje se nova Vlada. Posljedično, Nadzorni odbor KJKP GRAS, po otkazu Almira Ahmetspahića, 10. 02. 2021. imenuje novog v. d. direktora Senada Mujagića, koji je kadar SPD-a. Senad Mujagić je bio šef autobuskog saobraćaja, a funkciju v.d. direktora GRAS-a će obavljati u naredna tri mjeseca.

SDA nakon što je prestala činiti većinu u vlasti, povlači svog direktora, Almira Ahmetspahića iz javnog preduzeća GRAS i imenuje ga za šefa povjereništva SDA u Novom Sarajevu jer sada nova vlast smatra da ima pravo na poziciju direktora KJKP GRAS na koju je došao kadar SDP-a.

Dakle, čim je imenovana nova vlast u Kantonu Sarajevo, stranka na vlasti je zauzela stav da je javno preduzeće, koje je u vlasništvu građana, „pripalo“ njoj zarad ostvarivanja njenih ciljeva.

CCI upozorava da javna preduzeća ne pripadaju strankama već građanima BiH i da praksa gledanja na javna preduzeća kao na politički plijen mora što prije prestati. Ovo je jedan od ključnih elemenata koruptivnog sistema održavanja stranaka na vlasti koje stranačkim zapošljavanjem kupuju glasove na izborima. Sve dok postoji otimanje stranaka za pozicije u javnim preduzećima, ona ne mogu poslovati u korist građana, a naročito mladih koji prema posljednjim istraživanjima sve više napuštaju zemlju zbog nemogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru na osnovu znanja i vještina. Neophodno je unaprijediti pravni okvir koji će onemogućiti ovu pojavu, ali i osigurati mehanizme primjene Zakona u praksi.

Povezane vijesti