Autor: capital.ba | Foto: capital.ba

Stanivuković važe koliko će poskupjeti komunalije u Banjaluci

by fer_urednik

BANJALUKA – Građani Banjaluke će u budućnosti po svemu sudeći skuplje plaćati gradsko grijanje, odvoz smeća i vodu, a administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića treba izračunati koliko bi to poskupljenje trebalo da bude i da konačan prijedlog uputi Skupštini grada.

Naime, komunalna preduzeća podnose zahtjeve Gradskoj upravi, koja odlučuje da li su oni opravdani i u kojoj mjeri. Prijedlozi koji dobiju odobrenje gradske administracije idu Skupštini grad Banjaluka na odlučivanje.

Trenutno su na adresu Grada stigli zahtjevi za poskupljenje tri komunalna preduzeća, koji u svojim željama nisu bili skromni, što je vidljivo iz dostupnih informacija.

“Eko toplane”: Grad može da izdvoji subvencije

Iz “Eko toplana” Banjaluka poručuju da su uputili zahtjev Gradu Banjaluka za povećenje prihoda te da je na lokalnoj zajednici da li će to biti obezbijeđeno kroz povećanje cijene grijanja, subvencije iz budžeta grada ili kombinacijom ta dva elementa.

“U prethodnom periodu su se povećale cijene struje, drvnog sortimenta te mazuta i izračunali smo da su ti troškovi zajedno porasli u prosjeku za 54 odsto. Nama je potrebno povećanje prihoda od 54 odsto, kako bi platili dobavljače i spremili se za iduću grijnu sezonu. Grad će da nađe optimalno rješenje, a moj utisak je nakon svih razgovora sa predstavnicima Grada da će se ići u smjeru da dio ide kroz povećanje cijene grijanja, a dio kroz subvencije preduzeću iz gradske kase”, kazao je za CAPITAL član upravnog odbora “Eko toplana” Banjaluka Dragiša Zečević i napomenuo da Grad treba odlučiti u kom procentu će to ići na teret korisnika gradskog grijanja, a u kom procentu na teret gradske kase.

Cijena grijanja u Banjaluci se nije mijenjala od 2009. godine i ona za domaćinstva koja nemaju ugrađene kalorimetre iznosi 1,60 KM sa PDV po kvadratu i plaća se cijele godine.

Oni koji imaju ugrađene kalorimetre plaćaju 114 KM/MWh bez PDV-a samo kada koriste grijanje.

Eko toplane likvidnost ojačavale kreditom

Dragiša Zečević je rekao je da su “Eko toplane” prošlu godinu završile sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

“Nama su trebala četiri miliona KM da prošlu godinu završimo pozitivno. Od Grada Banjaluka smo dobili dva miliona KM kroz subvencije, a ostatak novca smo obezbijedili kroz kredit”, objasnio je Zečević i naglasio da je time samo kratkoročno riješili problem likvidnosti.

“Dugoročno nismo, jer sada trebamo vratiti kredit”, precizirao je on.

“Čistoća” traži povećanje cijene za 35 odsto

Direktor preduzeća “Čistoća” Aleksandar Bajić je kazao da će uputiti dopunjen zahtjev za povećanje cijene odvoza smeća u Banjaluci. Objašnjava da je kroz prethodni zahtjev traženo povećanje od 31,3 odsto i da je on formiran na osnovu finansijskog izvještaja od devet mjeseci 2022. godine.

U međuvremenu je završen izvještaj za cijelu prošlu godinu.

“ “Čistoća” je prošlu godinu završila pozitivno, ali je on bio daleko lošiji od očekivanog”, kazao je on.

Nije precizirao kakvi su bili rezultati, ali je dodao da je njihova računica pokazala da je “Čistoći” potrebno povećanje cijene odvoza smeća za domaćinstva i privredu od 35 odsto.

“Vidjećemo kakva će biti odluka Grada i šta će oni predložiti Skupštini grada”, kazao je Bajić za CAPITAL i dodao da ukoliko traženo poskupljenje dobije “zeleno svjetlo” gradskog parlamenta, građani će za stan od 60 kvadrata plaćati odvoz smeća oko tri KM više mjesečno nego što je sada slučaj.

Prema cjenovniku koji je objavljen na internet stranici “Čistoće” domaćinstva u Banjaluci plaćaju 0,16 KM sa PDV-om po metru kvadratnom.

Ukoliko se ovo poskupljenje prihvati odvoz smeća će se plaćati 0,22 KM po kvadratnom metru stambenog prostora

U redu za poskupljenje i “Vodovod”

V.d. direktor preduzeća “Vodovod” Predrag Duduković je rekao da uprava ovog preduzeća ostaje pri svom ranijem stavu da je potrebna korekcija cijena vode i vraćanje naplate naknade za mjerno mjesto kako bi „Vodovod“ mogao da posluje. Njihov zahtjev je gradska administracija već jednom slala u skupštinsku proceduru ali je on povučen sa dnevnog reda Skupštine grada na sastanku kolegijima.

Potvrdio je da je njihov zahtjev da cijena kubika vode treba da se poveća do deset odsto, ali da od Grada zavisi šta će oni predložiti Skupštini.

„Smatramo da bi toliko trebalo biti povećanje cijene, ali Grad će odlučiti u kom obimu će to biti“, naveo je Duduković za CAPITAL.

Ako traženi zahtjev za poskupljenje „Vodovoda“ dobije zeleno svjetlo Skupštine grada, građani bi mogli kubik vode plaćati 1,10 KM sa PDV umjesto dosadašnjih 0,94 KM, a naknadu za mjerno mjesto u fiksnom mjesečnom iznosu 1,40 KM sa PDV.

Sada je na potezu Grad koji treba da odluči koji zahtjevi su opravdani, a koji ne. Prema našim informacijama Grad planira da predloži poskupljenje komunalnih usluga u određenoj mjeri, ali još nije poznato u kom iznosu.

Odluka o zahtjevima preduzeća ove sedmice

Gradski menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević kaže za CAPITAL da još nije donesena odluka o zahtjevima komunalnih preduzeća za poskupljenje usluga.

Kazao je da bi sve trebalo biti spremno u toku ove sedmice i da je stav gradske administracije da se sva tri prijedloga u paketu upućuju u skupštinsku proceduru.

“Još nismo donijeli konačnu odluku, ali je sigurno da nećemo prihvatiti povećanje u obimu u kojem su to oni tražili već da ćemo ići mnogo ispod toga. To nije lagana odluka, jer treba obezbijediti poslovanje tih preduzeća, ali intenzivno tražimo rješenje”, kazao je Kresojević i dodao da je svako preduzeće poslalo svoju listu želja.

Rekao je da su “Eko toplane” tražile poskupljenje grijanja za oko 58 odsto, “Čistoća” oko 33 odsto i “Vodovod” oko 15 odsto.

Napomenuo je da se prijedlozi koje pripremi gradska administracija upućuju Skupštini grada Banjaluka, koja u ovom slučaju ima zadnju riječ, odnosno odlučuje da li će doći do poskupljenja komunalnih usluga ili ne.

Povezane vijesti