Autor: klix.ba | Foto: klix.ba

Autoceste FBiH: Autoput na Koridoru 5C bit će izgrađen do 2028. godine

by fer_urednik

Udruženje inženjera geotehničara u BiH u saradnji s JP Autoceste FBiH danas je organizivalo stručni skup Tunelogradnja u BiH – Koridor 5C.

Cilj ovog stručnog skupa je okupiti eminentne inženjere i stručnjake koji su aktivno učestvovali i još uvijek učestvuju u projektovanju i izgradnji tunela na Koridoru 5C kroz Bosnu i Hercegovinu.

“Sigurni smo da ćemo sa sobom danas ponijeti mnogo više znanja nego što smo jutros imali. Javno preduzeće Autoceste FBiH pokrenulo je snažan investicioni ciklus, to je nešto što BiH do sada nije vidjela”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Kako su rekli, do kraja 2028. godine za cilj imaju potpunu izgradnju autoceste na Koridoru 5C.

“Na sjevernom dijelu autoputa od Zenice 19 km puta je u izgradnji. Nedavno smo krenuli i sa izgradnjom dionice puta Putnikovo brdo – Medakovo u dužini od osam i po km. Također, počinjemo i sa izgradnjom dionice puta od 21,5 km, a to je Medakovo – Ozimice, te će rok za tu izgradnju biti 30 mjeseci. Naša namjera jeste da do sredine 2026. godine sjeverni dio autoceste imamo u potpunosti izgrađen”, kazali su iz Autocesta FBiH tokom stručnog skupa.

Inače, na trasi Koridora 5C, čija dužina kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 320 km, trenutno je planirana izgradnja 51 tunela, odnosno 52 ukoliko se uzme u obzir nedavno najavljena izgradnja tunela u Nemili. Ukupna planirana dužina tunela na trasi Koridora 5C iznosi preko 60 km, što najbolje ukazuje na kompleksnost projekta izgradnje Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, kao i na važnost segmenta tunelogradnje. Do sada je ukupno izgrađeno 14 tunela dužine oko 13 km, u izgradnji je sedam tunela dužine oko 11 km, dok su ostali tuneli u fazi tenderisanja ili projektovanja.

Stručni skup je podržan bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Na kraju, iz Autocesta FBiH su se zahvalili Evropskoj uniji koja snažno podržava izgradnju autoceste na Koridoru 5C.

Povezane vijesti