Sindikat JP TV SA i Vijeće uposlenika uputili otvoreno pismo nadležnima u KS: Apel za spas

by fer_urednik

Sindikat Javnog preduzeća Televizije Kantona Sarajevo (JP TVSA), kao sindikalna organizacija Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, zajedno sa Vijećem uposlenika uputili su otvoreno pismo nadležnima u kantonalnoj vlasti u kojem iskazuju nezadovoljstvo povodom primjene novog Pravilnika o radu i sistematizacije i ostalih problema sa kojima se suočavaju u ovom javnom preduzeću.

Pismo je adresirano jučer na adresu predsjedavajućeg i njegovu zamjenicu Kantona Sarajevo, zastupnicima, premijeru i predstavnicima kantonalne vlade. Iskazali su nezadovoljstvo odlukom Uprava JP TV SA koja je, kako se navodi u pismu, bez njihove saglasnosti donijela novi Pravilnik o radu i sistematizaciju radnih mjesta, čija primjena počinje 1. aprila 2022. godine, a kojim nije planirano povećanje plata uposlenicima, a nezadovoljni su i zbog redukcije dokumentarnog programa.

Iz ovog Sindikata i Vijeća u apelu za spas nadležnima, ukazali su jedino na podršku koju su imali na sjednicama Skupštine KS od strane pojedinih predstavnika političkih stranaka, u prvom redu Admele Hodžić i Seada Milavice, zastupnika stranke za BiH.

-TV SA je u proteklom periodu često bila tema na skupštinskim zasjedanjima zahvaljujući odgovornim zastupnicima (Admela Hodžić, Jasmina Biščević-Tokić, Samir Suljević, Sead Milavica i Vedran Jakupović), koji su kroz pitanja i inicijative ukazivali na probleme unutar preduzeća. Uposlenicima TV SA, iako je to bilo planirano, neće biti povećane plate 10% kako je najavljeno krajem godine prilikom utvrdivanja Nacrta budžeta za 2022.godinu. Naime, Uprava preduzeća obratila se 2.novembra prošle godine ministrica pravde i uprave KS Darija Softić Kadenić sa zahtjevom za odobravanje dodatnih 280.000 maraka za povećanje plaća radnika za 10%, što je na kraju i usvojeno. No, imajući u vidu naknadno dostavljen zahtjev 16.decemra kojim Uprava zahtjeva rasporedivanje gore pomenutih sredstava isključivo po bazi novog Pravilnika mjesecima pominjano povećanje od 10%, za koje je Skupština pokazala pozitivno raspoloženje, je nestalo. Tačnije rečeno, narodni zastupnici su dezavuisani i njihova volja je preinačena – ukazano je u pismu.

Također, navodi se da novim Pravilnikom o radu nije predvideno povećanje plata za sve uposlenike, što smatraju nekorektnim i diskriminirajućim, a što je jasno rečeno na sjednici Skupštine KS.

– Osim što nije predvideno povećanje za 27 uposlenika u čijoj su kategoriji članovi porodice šehida, članovi umrlih pripadnika dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, maloljetni borci Armije BiH, demobilisani boric, RVI, onkološki pacijenti, nekolicini uposlenika biće i smanjena plata, naročito kategorijama „žene 50+” za što Vijeće uposlenika nije dalo saglasnost pa će to biti i predmet sudskih sporova sa očekivanim izuzetno visokim finansijskim konsekvencama – istaknuto je.

U pismu nadležne obavještavaju da prilikom izrade Pravilnika o radu i sistematizacije radnih mjesta, prema njihovim saznanjima, nije urađena bilo kakva analiza kojom bi se utvrdili kriteriji i način raspoređivanja uposlenika na osnovu koje su dodijeljeni novi ugovori, već daje to učinjeno isključivo na osnovu subjektivnih stavova članova Uprave JP TV SA.

– Tako se za odredene najodgovornije pozicije poput šefa Odjela programa traži samo pet godina radnog iskustva u novinarstvu uz adekvatnu stručnu spremu, bez prethodnog uredničkog iskustva. Neki urednici sa višedecensijkim iskustvom su naprasno degradirani na hijerarhijskoj ljestvici, a nekima su dati poslovi kqji nemaju puno dodirnih tačaka sa novinarstvom. Također, smatramo nedopustivim ukidanje Redakcije dokumentarnog programa čiji je sadržaj u proteklim godinama bio prepoznatljiv u programu TVSA. Dokumentarni program ja više od dvije decenije pažnju posvećivao tekovinama Narodnooslobodilačkog rata 1941 – 1945, ali i posljednje agresije 1992 – 1995, čak i uspješno popunjavajući prazninu u educiranosti brojnih generacija nastalu usljed nepostojanja ovih tema u obrazovnim sistemima. Ova redakcija je producirala mnogobrojne emisije iz oblasti kulture i historije koje su prepoznate kod gledatelja širom BiH. Veći dio sadržaja koji su se proizvodili u ovoj redakciji bio je unikatan posmatrajući čak i ukupan bosanskohercegovački medijski prostor. Sada se ovim žanrovima TV programa neće posvećivati pažnja, ili će to biti svedeno na minimum i bez redakcijskoj ustroja pri njihovom kreiranju.Sportska redakcija nikada nije ni formirana, pa tako ni u novom Pravilniku o radu i sistemtizaciji – kaže se u pismu.

Osim toga, prilikom donošenja Pravilnika o radu načinjen je propust tako što je Sindikatu JP TV A i Vijeću uposlenika na izjašnjenje poslan finalni prijedlog Pravilnika o radu koji je nakon sedam dana uz određene izmjene objavljen na oglasnoj ploči o čemu je obaviještena Kantonalna upravu za inspekcijske poslove.

– Sindikat JP TVSA i Vijeće uposlenika obavještavaju Vas da donošenje Pravilnika o radu i sistematizacije radnih mjesta nije jedini problem sa kojima smo suočeni. U proteklom periodu sve je više radnika koji napuštaju TVSA među kojima su vrsni dugogodišnji i iskusni urednici i novinari koji su ne procjenjiv kadar za svaki medij a koje Uprava TVSA ni na koji način ne pokušava zaustaviti. Slijedeći napuštanja novinara, ove trendove prate i drugi uposlenici, te kako saznajemo i dosadašnja Šefica Pravne službe, što je i više nego simptomatično i alarmantno. Radnici se konstantno suočavaju sa brojnim pritiscima, prijetnjama i opomenama pred otkaz. Iako su zdravstveno stanje i dijagnoza bolesti zakonom zaštićeni podaci čije korištenje je ograničeno, uvjeravamo vas da, zaključujući po usmenim i potresnim ispovjedima naših kolega, nikada u TVSA nije bilo više radnika koji zbog djelovanja Uprave, prvenstveno direktorice Duške Jurišić, traže I dugoročno koriste pomoć stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja. Taj intezitetje do sada neviđen u našoj kući. Imajući u vidu čak i skorašnju smjenu direktora jednog od kantonalnih preduzeća, obrazloženu praktično samo sumnjom na počinjenje odredenih prekršąja, napominjemo daje Uprava naše kuće u predhodnom periodu imala pet prekršajnih prijava, zbog nezakonitih postupanja u sudskom izvršenju sa ozbiljnim finansijksim konsekvencama, a neophodno je pomenuti i novopokrenute sudske sporove pet uposlenika zbog nezakonitih izmjena ugovora o radu, čije posljedice zbog donošenja ovakvih i sličnih odluka će biti apsolutno fłnansijski iscrpljujuće, što će u konačnici biti dokaz neodgovornog raspolaganja budžetskim sredstvima – navodi se u otvorenom pismu.

Dodaju da je jedan od uzroka ovakvih postupanja, koji su pravno upitni, i nepostojanje volje za potpisivanjem Kolektivnog ugovora koji bi prevenirao većinu ovih pravnih problema, te svakako i sudskih sporova. Isti je dostavljen Upravi još s početkom 2021. godine.

– Osvrnuvši se i na predhodno poslane, kako anonimne, tako i deklarisane dopise, te iscrpne rasprave, potrebnan nam je jasan stav nadležnih o statusu naše kuće, odnosno statusa nas uposlenika. Da li postoji neka skrivena ambicija, zbog koje se šuti pred problemima i da li ovakvo ponašanje treba biti simbolički alarm za uposlenike, te sugestija da traže svoj “selamet” dalje? Podsjećamo vas da mi nismo samo izborno tijelo, već smo i majke i očevi, nečija djeca, ljudi zaslužni sa slobodu u kojoj kako tako uživamo i ne mislimo da naša obraćanja treba ignorisati i pustiti “niz vodu” – stoji u pismu, a ozbiljnost problema, čiji dio je naveden dokazuje činjenica da su Sindikat JP TVSA i Vijeće uposlenika ove kuće, potpisnici ovog dokumenta.

Izvor: Index.ba

Povezane vijesti