Autor: n1info.rs | Foto: n1info.rs/Janusz Pieńkowski/Panthermedia/Profimedia

Koliko zarađuju direktori javnih preduzeća u Srbiji: Plate mnogo veće od prosečnih

by fer_urednik

Direktori javnih preduzeća u Srbiji mesečno prihoduju mnogo više nego što je prosečna plata u Srbiji koja je za avgust mesec iznosila 85.539 dinara, pokazuju podaci iz njihovih imovinskih karti objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Pored direktorskih plata, neki funkcioneri i funkionerke primaju na mesečnom nivou plate i iz drugih preduzeća i institucija.

Direktorka preduzeća „Elektromreža Srbije” a.d. BeogradJelena Matejić prima platu u iznosu od 220 hiljada dinara. Pored plate iz javnog preduzeća, Jelena Matejić mesečno prihoduje skoro 72 hiljade dinara kao predsednica Saveta Akcionarskog fonda Beograd.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović upravlja ovim javnim preduzećem od 2012. godine. Prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije iz 2021. godine mesečno zarađuje skoro 158 hiljada dinara.

Prema izveštaju Agencije iz 2021. godine, direktor JP „Nuklearni objekti Srbije“ Dalibor Arbutina mesečno zarađuje 144 hiljade dinara.

Javno preduzeće je preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje osniva Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (Zakon o javnim preduzećima, član 3, stav 3).

Zoran Đorđević koji upravlja JP „Pošta Srbije“ mesečno prihoduje sa skoro 249.000 dinara. Početkom godine, Agenciji je prijavio platu od 290.000 dinara, a samo mesec dana kasnije prijavljuje platu u iznosu od 248.325 dinara.

Javno preduzeće „Srbijašume“ kojim upravlja Igor Braunović 2018. godine prijavio je Agenciji platu u iznosu 159.687 dinara. Njegova plata se u posednjih pet godina povećala za nepunih 100.000 dinara. Tako sada, plata direktora preduzeća koje gazduje šumama i šumskim zemljištem iznosi 249.805 dinara.

JP „Putevi Srbije“ čiji je direktor Zoran Drobnjak prijavio je mesečnu zaradu u iznosu od nepunih 195 hiljada dinara, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije. 

Prema Zakonu o javnim preduzećima direktore imenuje Vlada na period od četiri godine na osnovu sprovedenog javnog konkursa (član 24).

Direktor preduzeća JP „Službeni glasnik“, Mladen Šarčević, početkom godine postaje v.d. ovog javnog preduzeća ali i daljle nije podneo izveštaj Agenciji koliko mesečno prihoduje na ovoj funkciji. Njegova prethodnica, Jelena Trivan, na položaju direktorke mesečno je zarađivala nepunih 228 hiljada dinara.

Preduzećem „Zavod za udžbenike“ upravlja Milorad Marjanović i on mesečno zarađuje nepunih 200 hiljada dinara.

JP za skloništa kojim upravlja Nebojša Stojanović prima platu od 155 hiljada dinara.

JP „Jugoimport-SDPR“ kojim upravlja Jugoslav Petković, prema poslednjem podnetom izveštaju Agenciji iz 2021. godine mesečno zarađuje skoro 165 hiljada dinara.

Direktor preduzeća „Emisiona tehnika i veze“ Sava Savić prema izveštaju sa kraja 2022. godine prima platu od 159 hiljada dinara.

JP „Skijališta Srbije“ kojim upravlja Dejan Ćika od 2021. godine Agenciji prijavljuje platu u iznosu od nepune 233 hiljade dinara.

Preduzećem „Železnice Srbije“ a.d. upravlja Goran Adžić i on mesečno zarađuje skoro 218 hiljada dinara.

Na čelu preduzeća „Srbija Voz“ a.d. nalazi se Ivan Bulajić koji prema izveštaju Agencije sa kraja 2020. godine prijavljuje platu od 190 hiljada dinara.

Infrastruktura Železnice Srbije“ a.d. kojim upravlja dr Nebojša Šurlan mesečno zarađuje 196 hiljada dinara.

Simonida Kažić koja zarađuje nepunih 200 hiljada dinara upravlja preduzećem Državna lutrija Srbije d.o.o. 

Koridori Srbije“ d.o.o. preduzeće koje se bavi saobraćajnom infrastrukturom, odnosno vrši investitorske funkcije na izgradnji autoputeva upravlja direktor Aleksandar Antić. Prema poslednjem izveštaju Agencije iz 2020. godine Antić je prijavio mesečnu zaradu od skoro 171 hiljada dinara.

Milionski prihodi: plate i bonusi

JP “Srbijagas” čija je pretežna delatnost trgovina gasovitim gorivima preko gasovodne mreže na svom čelu ima direktora Dušana Bajatovića.

On prihoduje mesečno 202.462 dinara prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2022. godine kada je poslednji put prijavio svoje prihode.

Bajatović pored plate iz JP “Srbijagas”, kao član nadzornog odbora AD Jugorosgaz prihoduje mesečno 1.469.665 dinara.

Treća plata dolazi iz preduzeća Podzemno skladište gasa Banatski Dvor gde je predsednik nadzornog odbora koja iznosi 587.900 dinara.

Četvrta plata dolazi iz preduzeća Gastrans d.o.o. Novi Sad gde kao direktor prima 1.703.104 dinara. Peta plata stiže iz budžeta RS, gde kao narodni poslanik mesečno prima nepunih 35 hiljada dinara.

Jednokratnu uplatu, Dušan Bajatović, dobio je iz Poreske uprave „Regionalno odeljenje Novi Sad“ kao povraćaj više uplaćenog doprinosa za PIO u iznosu od 11.006.690 dinara.

Još jedna jednokrarna uplata stigla je i kao bonus iz Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor u iznosu od 7.054.177 dinara.

Drugi bonus koji je Dušan Bajatović prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije iznosio je 5.123.470 iz GASTRANS d.o.o. Novi Sad.

 

Povezane vijesti