Autor: atvbl.rs | Foto: atvbl.rs

Ima li u preduzećima radnika koji ne dolaze na posao?

by fer_urednik

Nigdje nema radnika koje se vode kao zaposleni a na posao ne dolaze, bar ako je suditi po izjavama direktora koje pristižu danas. Izvještaji o takvima se pripremaju, ali kako stvari stoje ostaće prazni jer ni u jednoj instituciji nisu čuli da se baš kod njih vodi da radi neko ko se na radnom mjestu ne pojavljuje.

Tako je na primjer i u Poštama Srpske. Ali za svaki slučaj provjeriće sve radne jedinice.

“Odgovorno mogu da tvrdim da nemam takvih slučajeva mi se ne finasiramo sa budžeta nego šta zaradimo toliko novca i imamo ali naravno da ćemo provjeriti sve naše radne jedinice jer osim glavne direkcije u “Poštama Srpske”, postoji još devet odgovornih lica, odnosno radnih jedinica”, kaže Miladin Radović, direktor Pošta Srpske.

Tako nešto je nezamislivo kaže prvi čovjek Agencije za državnu upravu. Ukoliko se potvrdi da je bilo onih koji se vode kao zaposleni, a na radno mjesto ne dolaze mogla bi se otvoriti Pandorina kutija. Poteže se kaže pitanje krivične odgovornosti. Ko je potpisivao da takvi dobiju platu i  ko je vodio evidenciju o njihovim dolascima na posao? Postavlja se pitanje da li će morati da vrate novac koji nisu zaradili. Tako nešto je kaže Aleksandar Radeta trebalo prijaviti.

“Što se tiče državnih službenika i namještenika meni je nezamislivo da prima platu a da ne radi, ja mislim da se ovo uglavnom odnosi na javna preduzeća a može se odnositi i na savjetnike ministara direktora i tako dalje”, kaže Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu.

Premijerovu inicijativu podržavaju i u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove. Nemaju saznanja da kod njih ima zaposlenih koji “rade a ne rade” ali kako stvari stoje ipak će provjeriti sa šefovima organizacionih jedinicia

“Direktor RUGIPP-a nema saznanja za takvu pojavu među zaposlenima u RUGIPP-u.Međutim, moramo napomenuti da su područne jedinice i područne kancelarije RUGIPP-a teritorijalno raspoređene u svim jedinicama lokalne samouprave, te je shodno tome direktor dao nalog da svi šefovi organizacionih jedinica hitno dostave informaciju u vezi sa dopisom predsjednika Vlade Republike Srpske”, poručuju iz RUGIPP-a.

Izvještaj premijeru već je stigao iz Džender centra Republike Srpske. Kažu kod njih takvih nema i svi dolasci se precizno evidentiraju.

“Sva zaposlena lica u Džender centru dolaze na posao redovno, što se sve evidentira u sistemu kontrole pristupa i kontrole radnog vremena uspostavljenog u okviru Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, koji funkcioniše na principu kartica-propusnica izrađenih za zaposlene. Naša insititucija nalazi se u Poslovnom objektu Vlade Republike Srpske na adresi Vuka Karadžića 4. 78000 Banja Luka u kojoj je implementiran ovaj sistem. Takođe, sprat na kojem se nalazi naša institucija kao i pristup cijeloj zgradi pokriven je video nadzorom kojim se, ukoliko je to i potrebno, dodatno može izvršiti uvid u prisustvo radnika na poslu”, stoji u odgovoru Džender centra.

Da je ipak bilo onih koji su platu primali a radno mjesto nikad nisu vidjeli jasno je iz nekih ranijih izjava. Luki Petroviću je, ne tako davno, o tome stiglo anonimno pismo.

“Da li mi treba da ispitujemo anonimna pisma, imamo pismo gdje zaposleni u termoelektranama primaju platu u Njemačkoj i Novom Zelandu. To je jedan kuriozitet u Evropi da ljudi ne dolaze na posao a dobijaju plate. Ja mislim da će trebati oštra kontrola takvih mjera, ko potpisuje iskaze rada, ko potpisuje bolovanja. Ako to ne budemo sredili onda naravno da ćemo imati velike probleme u poslovanju tih preduzeća”, kaže Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Iz Kabineta premijera zatraženo je da svi ministri i direktori daju otkaz svima koji se vode kao zaposlenu a ne dolaze na radna mjesta. Rok da se dostavi izvještaj je 31. decembar.

Povezane vijesti