Autor: capital.ba | Foto: Pixabay

Gubitak željeznice preko 75 miliona evra

by fer_urednik

PODGORICA – Četiri željeznička preduzeća u Crnoj Gori su prošle godine poboljšala poslovne rezultate, ali i dalje imaju ogromne gubitke koji ih opterećuju.

Prema finansijskim iskazima koje su Upravi prihoda i carina (UPC) i Montenegroberzi dostavili Željeznička infrastruktura (ŽICG), Željeznički prevoz (ŽPCG), Montekargo i Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), ukupan gubitak četiri preduzeća, koja su nekad činili jedinstvenu željeznicu, iznosio je 75,4 miliona evra na kraju prošle godine.

Najveći akumulirani gubitak ima Željeznička infrastruktura, 34,3 miliona, zatim Željezniči prevoz, 25,5 miliona, Montekargo, 8,23 miliona, i Održavanje željezničkih voznih sredstava, 7,4 miliona evra.

ŽICG je u prošloj godini prikazala da je poslovala sa profitom od 180,6 hiljada evra, ŽPCG je imao dobit od milion i po, OŽVS minus od 870 hiljada, dok je Montekargo prikazao dobit od čak 22,2 miliona evra.

Međutim, u bilansu stanja su prikazali dobit od 481,6 hiljada, dok u napomenama uz izvještaje nijesu pojašnjavali prikazanu dobit od 22,2 miliona evra. Sa tolikim profitom sigurno ne bi bili u minusu 8,23 miliona na kraju prošle godine.

ŽICG je u prošloj godini imala oko 18 miliona prihoda, dok su troškovi poslovanja iznosili 10,5 miliona evra. Na zarade su u prošloj godini potrošili sedam miliona evra, dok je neto rezultat bio pozitivan 180,6 hiljada evra.

Prema podacima dostavljenim UPC, u prošloj godini je prosječan broj radnika bio 774, što je povećanje od 42 u odnosu na 2021. godinu.

ŽPCG je u prošloj godini prikazao 10,3 miliona prihoda, troškove poslovanjau iznosu od 4,5 miliona evra, dok su na zarade potrošili četiri miliona, pa je rezultat bio 1,5 miliona profita.

ŽPCG nije dostavio finansijske iskaze UPC, pa nismo mogli da uporedimo da li se i u tom preduzeću u 2022. godini promijenio broj radnika. Iako su imali pozitivan rezultat, nedavno su smijenili izvršnog direktora Slavena Šestovića, tačnije nisu mu produžili ugovor na još dvije godine.

OŽVS je lani imao prihode od 1,75 miliona evra, troškovi poslovanja su iznosili 460 hiljada evra, dok su troškovi zarada bili 1,75 miliona, odnosno koliko i prihodi od prodaje. Društvo je godinu završilo sa minusom od 870 hiljada evra. Lani su povećali broj radnika za osam, pa je prosječan broj zaposlenih u 2022. godini bio 185.

Montekargo je lani prihodovao 9,34 miliona evra, troškovi poslovanja su bili 4,6 miliona, a troškovi zarada 3,86 miliona. Prosječan broj radnika u prošloj godini bio je 311, što je za 12 više nego u 2021. godini.

U ŽICG dižu plate do 30 odsto

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak dala saglasnost na izmjene kolektivnog ugovora Željezničke infrastrukture (ŽICG), čime će zarade zaposlenih u tom preduzeću biti uvećane 20 do 30 odsto.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da je taj resor problem niskih zarada i odliva stručnog kadra iz te firme prepoznao kao problem koji treba urgentno rješavati i kroz budžet za ovu godinu stvoreni su uslovi za uvećanje zarada.

Predloženim izmjenama kolektivnog ugovora, zarade zaposlenih u ovoj firmi biće uvećane od 20 do 30 odsto, čime će se znatno poboljšati materijalni položaj zaposlenih, a takođe motivisati novi kandidati da se javljaju na oglase za zanimanja pretežno uske specijalnosti, odnosno radi se o zaposlenima koji 24 sata dnevno brinu o bezbjednosti željezničke infrastrukture i saobraćaja na javnoj mreži pruga Crne Gore navodi se u saopštenju.    Dan

Povezane vijesti