Autor: capital.ba | Foto: N1

EPS se transformiše u akcionarsko društvo

by fer_urednik

BEOGRAD – Nadzorni odbor “Elektroprivrede Srbije” /EPS/ usvojio je novi Statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države Srbije.

Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje odluke Vlade Srbije i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

U Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika.

U tekstu Statuta naglašeno je da, osim pretežne i ostalih djelatnosti, Društvo obavlja i djelatnost trgovina električnom energijom, kao i da nastavlja da vrši javno snabdijevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

Statut predviđa da osnivač, Vlada Srbije, imenuje skupštinu Društva.

S obzirom na to da je osnivač jedini akcionar, skupština je jednočlana i ona imenuje sedmočlani Nadzorni odbor na koji prenosi najveći dio nadležnosti.  Srna

Povezane vijesti