Autor: Klix.ba

Ekspresno imenovano novo rukovodstvo Elektroprivrede HZHB, generalni direktor Drago Bago

by fer_urednik

Nakon što su svi direktori Elektroprivrede HZHB na čelu s generalnim diroktorom Marinkom Giljom podnijeli ostavke, ekspresnom brzinom su imenovani vršitelji dužnosti tog javnog preduzeća sa sjedištem u Mostaru uz saglasnost Vlade Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dala prethodnu saglasnost Skupštini privrednog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za imenovanje Ružice Mikulić za vršiteljicu dužnosti člana Nadzornog odbora ovog privrednog društva uime državnog kapitala do okončanja natječajne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Prethodno je dana saglasnost ovoj skupštini za razrješenje Ive Vincetića, člana Nadzornog odbora, na osobni zahtjev.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dana je prethodna suglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za imenovanje vršitelja dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva do okončanja natječajne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci.

Prema tome je v.d. generalnog direktora imenovan Drago Bago, za v.d. izvršnog direktora za pravne poslove Robert Lesko, za v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove Anabela Brekalo, za v.d. izvršnog direktora za proizvodnju električne energije Dražen Zelenika, za v.d. izvršnog direktora za distribuciju električne energije Ilija Bakalar i za v.d. izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom Ivica Prskala.

Prethodno je dana suglasnost ovom nadzornom odboru za razrješenje članova Uprave zbog podnesene ostavke.

Zanimljivo je to da je Bago ranije bio izvršni direktor za razvoj, dok je Robert Lesko bio izvršni direktor za pravne poslove, a Ilija Bakalar izvršni direktor za distribuciju el. energije.

Podsjetimo da je u svi direktori Elektroprivrede HZHB, njih sedam podnijeli ostavku, a ovim su potvrđene generalnom direktoru Marinku Gilji, izvršnom direktoru za pravne poslove Robertu Leski, izvršnom direktoru za ekonomske poslove Anti Tutiši, izvršnom direktoru za proizvodnju električne energije Zoranu Tabaku, izvršnom direktoru za distribuciju električne energije Iliji Bakalaru, izvršnom direktoru za opskrbu električnom energijom Ivici Prskalu i izvršnom direktoru za razvoj Dragi Bagi, nakon čega je preuzeo fotelju v.d. generalnog direkotra.

Bivši generalni direktor Marinko Gilja je objavio kako je dosadašnja uprava uprkos turbulentnim vremenima uspjela uspješno osigurali kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije krajnjim kupcima.

“S obzirom da smo žrtvovanjem vlastite dobiti zapravo amortizirali učinke rasta cijena energenata industriji, kućanstvima i gospodarstvu u cjelini na području našeg djelovanja, naša misija kao javnog poduzeća je ispunjena. Zahvaljujući prije svega dobroj hidrologiji, ali i optimizaciji troškova i dobrom planiranju, u ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo istaknuti činjenicu da je proizvodnja električne energije u našim pogonima u prvom kvartalu 2023. premašila planiranu za gotovo 25 posto, te kako je u ovom razdoblju ostvarena dobit od preko 50 miliona KM. Za očekivati je kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i dalje”, naveo je sad bivši generalni direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja.

Podsjetimo da je lider HDZ i HNS-a BiH Dragan Čović kazao za Klix.ba kako da su ostavke direktora bile očekivane i ranije dogovorene u cilju podmlađivanjem kadra. Također je za naš portal kazao kako će se slični scenariji uskoro dogoditi i u Elektroprijenosu BiH i HT-u Eronet, te ostalim javnim institucijama.

Povezane vijesti